Sistemi dojave požara

  • BRENDOVI
  • STUDIJE SLUČAJA
  • ZAKONSKE REGULATIVE
  • ODRŽAVANJE

- Tekst u pripremi -

- Tekst u pripremi -

- Tekst u pripremi -

  • BRENDOVI
  • STUDIJE SLUČAJA
  • ZAKONSKE REGULATIVE
  • ODRŽAVANJE

- Tekst u pripremi -

- Tekst u pripremi -

- Tekst u pripremi -

Adresabilni protivpožarni sistemi pružaju najmoderniju i najbolju zaštitu od požara.

Ovi sistemi se odlikuju velikom fleksibilnošću i preciznošću detekcije požara i olakšanim testiranjima.

Alarmi kod ovih sistema se mogu oglasiti putem sirene ili telefonske dojave.

Glavna prednost ovih sistema je, razvojem tehnologije, omogućeno davanje individualne adrese svakom od elemenata u petlji, tako da u slučaju požara imate preciznu informaciju koji je detektor u kojoj prostoriji aktivan. Povezani su tako što kablovska linija koja povezuje različite elemente počinje u centrali i tu se i završava. Centrala sekvencijalno „proziva“ svaku adresu i prikuplja od nje informacije o stanju detektora koje nalazi u trenutku komunikacije.

Kod adresabilnog sistema mesto alarma je odmah identifikovano, što omogućava instalaciju većeg broja detektora. Broj detektora u liniji nije ograničen brzinom otkrivanja lokacije alarma.

Konvencionalni sistemi za dojavu požara su sistemi koji koriste grupnu (kolektivnu) identifikaciju alarma. Detektori požara koriste merenje temperature, prisutnost dima, treperenje plamena kao principe za detekciju požara.

Kod konvencionalne konfiguracije, objekat je podeljen na dve ili više zona. Svaka zona ima određeni broj senzora povezanih sa kontrolnim panelom žičnim putem. Kabl se proteže od kontrolnog panela do poslednjeg senzora u zoni. Kod konvencionalne konfiguracije, prilikom aktivacije protivpožarnog alarma, aktiviraju se prskalice u celoj zoni.

Kablovski vod iz centrale se završava u konačnom elementu (krajnjem otporniku). Na kablovski vod se povezuju detektori i ručni javljači. Kablovske linije koje su na ovaj način organizovane predstavljaju konvencionalne zone.

Kod ovih sistema, standardom je ograničen broj detektora kojima je dozvoljeno da budu postavljeni na jednu liniju (EN54 predviđa do 30 detektora na jednoj liniji).

Protivpožarna zaštita

Protivpožarni sistemi se koriste za rano otkrivanje požara detektovanjem dima i toplote uz pomoć javljača požara (protivpožarni detektori). Javljači požara koriste fizičke principe za detekciju požara: merenje prisutnosti dima, merenje temperature, treperenje plamena ili izvora toplote, a promena stanja prosleđuje se protivpožarnom panelu – centrali koja proverava informaciju i u zavisnosti od predefinisanih podešavanja aktivira alarm koji se oglašava pomoću protivpožarne sirene ili se vrši telefonska dojava vlasniku i/ili dežurnoj vatrogasnoj službi.

Protivpožarni sistemi mogu biti konvencionalni i adresabilni.

Sav Teletek protivpožarni asortiman podleže evropskom standardu za protivpožarne sisteme, EN 54.

O nama

Videomont je posvećena mlada firma koja svojim radom i iskustvom želi da se pozicionira na tržištu Security opreme kao jedna od prvih instalaterskih firmi koja poseduje sve neophodne licence za projektovanjemontažu,izvođenje
procenu rizika, uz fokus na ljude i njihove potrebe.

Radno vreme

Ponedeljak-Petak: 9:00 – 17:00
Subota: 9:00 – 13:00

Kontaktirajte nas

+381 11 311 64 16
+381 69 311 64 16
office@videomont.rs

O nama
Korisni linkovi
Kontaktirajte nas

Videomont je posvećena mlada firma koja svojim radom i iskustvom želi da se pozicionira na tržištu Security opreme kao jedna od prvih instalaterskih firmi koja poseduje sve neophodne licence za 
projektovanjemontažuizvođenje i
procenu rizika, uz fokus na ljude i njihove potrebe.

+381 11 311 64 16
+381 69 311 64 16
office@videomont.rs

Radno vreme

Ponedeljak-Petak: 9:00 – 17:00
Subota: 9:00 – 13:00