usluge-video-monitoringa

Video Monitoring

Funkcija video monitoringa jeste 24h/7 praćenje sistema video nadzora putem specijalizovanog softvera iz monitoring centra.

Prednosti video monitoringa su mnogobrojne, a napomenućemo par bitnih:
video verifikacija alarmnih dešavanja, video verifikacija pokušaja provale ili krađe i video verifikacija saobraćajnica.

Služba za praćenje video sadržaja uživo

Komercijalne zgrade, manje fabrike, imanja, gradilišta, prodavnice automobila i druga preduzeća imaju puno sredstava – imovine za koju bi želeli da budu sigurna u svakom trenutku. Ako je to moguće, vlasnici navedenih objekata zaposlili bi nekoliko stražara kako bi bili bezbedni 24/7h. Nažalost, ta vrsta usluge je jako skupa i u određenim situacijama nepraktična. Šta više, ako se korisnik i odluči za takvu vrstu usluge, njihova sigurnost bi bila upitna. Fizički, čuvari su osetljivi na zamor u kombinaciji sa jako malim zaradama u predmetnom sektoru i jako upitnoj selekciji radnika, često se dešavaju situacije gde čuvari spavaju na radnom mestu, manjak koncentracije…, ukratko dolazi do velikih grešaka u radu što direktno utiče na bezbednost štićenog objekta.

Video monitoring saobraćajnica
Video monitoring poslovnog objekta

Služba za praćenje video sadržaja (usluga video monitoringa) sastoji se od profesionalaca koji neprekidno 24/7h prate video sadržaj koristeći napredne alate – softvere. Preko posebnih funkcija video analitike služba za praćenje video sadržaja u praksi ne mora da fizički konstantno gleda video strimove. Ukoliko dođe do neželjenih dešavanja u štićenom prostoru kao što su; prisustvo čoveka, vozila, ulazak u štićenu zonu, pomeranje predmeta, i sl. operateri će dobiti vizuelno i zvučno upozorenje sa datog strima – kamere i automatski će videti pregled uživo. Ova funkcija je jako bitna iz razloga konstantne koncetracije operatera jer će njihov fokus u svakom trenutku biti usmerene na dešavanja koja su kritična. Svakako u normalnom režimu rada operateri prate dešavanja sa svih predmetnih strimova datog objekta a upotrebom opisanog softvera njihova pažnja i koncetracija usmerava se direktno na kritične događaje a sve u cilju pravovremene reakcije i daljeg delovanja po ugovorenim procedurama.

Koristeći kvalitetan video, stražari i osoblje za praćenje mogu jasno da vide sve što omogućava video verifikaciju uživo i eliminišu lažne alarme.

Funkcije video monitoringa mogu biti proširene daljom upotrebom bezbednosnog hardvera i to:

  • Daljinska audio komunikacije sa štićenim objektom – prostorom. Ova funkcija podrazumeva upotrebu IP -SIP zvučnika i mikrofona – interfona preko koje se uspostavlja audio komunikacija sa štićenim objektom.
  • Kad dođe do neke situacije koja može da ugrozi štićeni prostor, operateri mogu da iskoriste SIP zvučnik i odmah izdaju upozorenje, odnosno da postupe po datoj proceduri.
  • U specifičnim prostorima kao što su bankarske zone 24h, parking prostori, informacijske zone, SOS tačke, operateri mogu da pruže određenu pomoć – informaciju i dalje postupe shodno definisanim procedurama.

Virtuelni portir: Upotrebom IP komunikacije

Više o uslugama Video monitoringa pogledajte klikom na link.

Izdavanje upozorenja

Video verifikacija

Svrha upotrebe alarmnog sistema je prevencija – sprečavanje krađa ili vandalizma.
Ali, može li samo alarmni sistem uraditi to?

Primer:
Petak je popodne, preduzeće završava sa svojim radnim vremenom, radnici odlaze sa posla, zatvaraju objekat i vrše naoružavanje alarmnog sistema i prepuštaju nadgledanje svog objekta firmi koja vrši alarmni monitoring. U 3h ujutru kontrolna soba prima alarm sa te lokacije. U tom trenutku, operater nije siguran da li je alarm lažan ili ne. Na monitoru operatera izlistava se niz instrukcija, uključujući i brojeve telefona koji treba da se pozovu. On poziva prvi broj telefona sa liste prioriteta – niko se ne javlja! Poziva drugi broj – niko se ne javlja ! Treći broj – niko se ne javlja!!! Operater zatim šalje patrolu da izvidi situaciju, cela procedura traje par minuta… U 95% slučajeva se radi o lažnoj uzbuni i zato je slanje patrole poslednje rešenje jer je svaki izlazak patrole na teren dodatni trošak za korisnika.

Na osnovu ovog primera možemo zaključiti da zaštita prostora samo uz alarmne sisteme nije najefikasniji vid zaštite ako ne postoji i vizuelni pregled situacije. Pogotovo kad dođe do alarma koji su uzrokovani preko protiv požarnih detektora, detektora poplave i sl. gde je potrebna neodložna reakcija odnosno pozivanje nadležnih službi a sve u cilju sprečavanja dalje štete na objektu.

Zaštita objekata sa kombinacijom alarmnog sistema i video verifikacija je daleko superiorniji vid zaštite, jer kada operater primi samo alarmnu dojavu sa štićenog objekta, on ne može da vidi šta se dešava na lokaciji i odmah da reaguje.

Vreme reakcije na događaj je najbitniji faktor za sprečavanje krađe ili oštećivanja objekta. Drugi tako isto važan faktor je smanjenje troškova koji proizilaze angažovanjem interventnih timova kod lažnih aktivacija ili greške korisnika pri rukovanju.

Naravno, preduslov ovakve usluge je da su na štićenom objektu postoji instaliran video nadzor ili da se izvrši instalacija. Navedena usluga je jako povoljna jer ne zahteva specifičnu opremu niti posebne i specifične uslove na štićenoj lokaciji. Jedini uslov je da na štićenoj lokaciji bude omogućena internet konekcija. Operateri u dogovoru sa klijentom dobijaju samo određena prava pristupa predmetnom sistemu video nadzora, odnosno dobijaju prava samo „uživo prikaza“ i to samo za unapred definisane kamere. Tako da privatnost klijenta može biti sigurna.

O nama

Videomont je posvećena mlada firma koja svojim radom i iskustvom želi da se pozicionira na tržištu Security opreme kao jedna od prvih instalaterskih firmi koja poseduje sve neophodne licence za projektovanjemontažu,
izvođenje procenu rizika, uz fokus na ljude i njihove potrebe.

Radno vreme

Ponedeljak-Petak: 9:00 – 17:00
Subota: 9:00 – 13:00

Kontaktirajte nas

+381 11 311 64 16
+381 69 311 64 16
office@videomont.rs

O nama
Korisni linkovi
Kontaktirajte nas

Videomont je posvećena mlada firma koja svojim radom i iskustvom želi da se pozicionira na tržištu Security opreme kao jedna od prvih instalaterskih firmi koja poseduje sve neophodne licence za 
projektovanjemontažuizvođenje i
procenu rizika, uz fokus na ljude i njihove potrebe.

+381 11 311 64 16
+381 69 311 64 16
office@videomont.rs

Radno vreme

Ponedeljak-Petak: 9:00 – 17:00
Subota: 9:00 – 13:00