Kako da odaberete odgovarajući mrežni kabl Leave a comment

Kupovina kabla – ništa prostije. Uđete u prodavnicu, tražite mrežni kabl i završili ste posao. Ipak, nije tako jednostavno. Naime, svi Ethernet kablovi imaju istu osnovnu ulogu – povezuju uređaj s mrežom (internetom) i, po potrebi, provode napajanje. Međutim, mrežni kablovi se međusobno razlikuju i kategorizacija (Cat 3, Cat 5, Cat 5e, Cat 6, Cat 6a, Cat 7, Cat 7a, Cat 8) ponekad više zbunjuje nego što pomaže. Da biste odabrali adekvatan mrežni kabl, morate definisati svoje potrebe, ali i razumeti kategorizaciju.

Mrežni kabl prema vašim potrebama

Kao što smo naveli, u nazivu mrežnih kablova ćete uočiti oznaku “Cat” i pored nje broj. “Cat” je zapravo samo skraćenica od Kategorija, dok broj ukazuje na specifikacije kabla. Veći broj uz oznaku “Cat” upućuje na veću brzinu prenosa i veću frekvenciju. Napretkom tehnologije, moderni kablovi postaju sposobni da podrže veće brzine preuzimanja i brže veze. Za kućno umrežavanje, većini je dovoljan Cat 5e ili Cat 6 kabl. 

Prilikom odabira kabla, u obzir uzmite brzinu vašeg interneta. Za veze od 10-20 megabita u sekundi, dovoljan će vam biti Cat 5e kabl. Ukoliko imate brži internet, gigabitnu vezu, imajte na umu da će vas starija verzija kabla usporavati. 

Zatim, obratite pažnju i na ruter. Slabiji ruteri mogu podržati samo Ethernet od 100 megabita u sekundi. Samim tim, nema potrebe da ulažete u moderniji mrežni kabl. S druge strane, ako imate brz internet, slabiji Ethernet kabl će vas samo usporavati.

Ukoliko često koristite mrežu za prebacivanje većih fajlova s jednog računara na drugi, vodite računa da će bolji mrežni kabl dodatno ubrzati ceo proces. Ova informacija je značajna za povezivanje u kancelarijama, gde se često razmenjuje velika količina informacija u različitim formatima (česta razmena video materijala zahteva bolji Ethernet kabl).

Kategorizacija prema brojevima

Cat 5

Cat 5 i niže kategorije (Cat 3) danas ćete teško naći u prodaji, jer jednostavno ne podržavaju brzine prenosa signala koje danas zahtevamo. Dakle, ako ste u potrazi za novim Ethernet kablom i naiđete na Cat 5 ili Cat 3 kabl (mada se ova kategorija kablova više i ne proizvodi), zaobiđite ih. Ovi kablovi su prespori i više ne podržavaju ni obični kućni internet. Cat 3 kabl podržava brzine prenosa do 10 Mbps (do 100 m dužine), a propusni opseg je do 16 MHz. Kod Cat 5 kabla, podržane su brzine do 100 Mbps (do 100 m dužine), a propusni opseg je do 100 MHz.

Cat 5e

Za razliku od Cat 5 kabla koji se više i ne proizvodi, Cat 5e kabl se danas najviše koristi i najlakše ćete ga pronaći u maloprodaji. Slovo “e” uz kategoriju 5 označava skraćenicu od enhanced, što znači poboljšano. Dakle, nema nekih fizičkih razlika između kablova Cat 5 i Cat 5e, ali je Cat 5e konstruisan prema strožijim standardima, zarad eliminacije unakrsnih prenosa signala između kanala. Troškovi proizvodnje Cat 5e kabla su niski, a ima daleko bolje performanse i podržava veće brzine od svog prethodnika, Cat 5 kabla. Cat 5e kablovi podržavaju brzine prenosa do 1 Gbps (do 100 m dužine), a maksimalni propusni opseg je 125 MHz.

Cat 6

Cat 6 kablovi su čvršće namotani od Cat 5e kablova i najčešće su zaštićeni folijom ili pletenicom. Pletenica (upletene žice unutar kabla) doprinosi sprečavanju ometanja signala. Tehnički su sposobni da sprovode brzinu od 10 Gbps (do 100 m dužine) i 250 MHz. Navedene prednosti pravdaju višu cenu ovih Ethernet kablova u odnosu na prethodnike.

Cat 6a

Slovo “a” uz kategoriju 6 označava augmented, što znači povećano. Cat 6a kablovi propuštaju dvostruko veći opseg od Cat 6 kablova (500 MHz u odnosu na 250 MHz) i tehnički mogu da sprovedu veće brzine signala preko većih dužina kabla. Cat 6a kablovi su uvek šildovani (imaju zaštitu), te su otporniji na presretanje signala. 

Cat 7

Sa Cat 7 mrežnim kablovima počinjemo priču o modernoj Ethernet tehnologiji. Ovi kablovi mogu dostići brzinu od 100 Gbps na dometu od 15 m. Podržavaju veće brzine i propusne opsege od prethodnika. Uvek su šildovani i koriste modifikovane konektore. Niz prednosti koji nudi ova kategorija mrežnih kablova, prati viša cena proizvoda.

Cat 7a i Cat 8

Kod Cat 7a kablova brzina prenosa ne odstupa od dosega Cat 7 kablova, ali je opseg propusnosti veći za 50%. Ipak, trebalo bi imati na umu da je reč o opciji koja je daleko skuplja od prethodnih, nije toliko dostupna i koristi se jedino u slučajevima kada je zaista isplativa.

Cat 8 kablovi gotovo da nisu dostupni u maloprodaji. Karakterišu ih veće maksimalne brzine prenosa signala, kao i značajno veći maksimalni opseg propusnosti u odnosu na prethodnika.

Ukoliko ste u potrazi za Ethernet kablovima ili vam je potreban stručni savet, obratite se Videomont timu. Potrudićemo se da maksimalno skratimo vreme koje ćete uložiti u traganje za odgovarajućim kablom i ponuditi vam najbolja rešenja iz naše ponude.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *