Video nadzor

Oprema za video nadzor
slika-kamere

Video nadzor

Video nadzor kao jedna od vodećih i bitnijih grana industrije tehničke bezbednosti svake godine donosi inovacije u pogledu tehnologije. Mnogi proizvođači opreme pokušavaju da pristupe ovom velikom tržištu sa novim funkcijama kao što su Starlight, TurboHD i sličnim nazivima sa ciljem da se pozicioniraju što bolje i probaju da ostanu što duže na sceni.

Kada kažemo video nadzor, većina ljudi odmah pomisli na kamere. Za funkcionalan sistem, potrebna nam je kompletna oprema koja se po običaju sastoji od kamera, snimača (sa hard diskom), napajanja i kablova. U zavisnosti od sistema (Analogni HD ili IP mrežni) koriste se DVR ili NVR snimači. DVR je skraćenica od Digital Video Recorder i koristi se za skladištenje Analognog HD snimka. NVR je skraćenica od Network Video Recorder, a koristi se za skladištenje video materijala preko mreže (napajanje kamera i protok signala ide preko Ethernet mrežnog kabla – PoE (power-over-ethernet) do snimača). 

Sa aspekta kvaliteta, IP kamere (mrežne) daju bolju sliku (oštriju, bez zamućenja, noćne snimke kao da je dan i sl.) u odnosu na Analogne HD kamere koje ipak imaju ograničenja po pitanju performansi (manji frejm rate, manji broj piksela, lošiji kvalitet čipova itd.). Sa druge strane, HD Analogne kamere su jeftinije (u proseku i 2-3 puta) i mogu se zakačiti na postojeći sistem (kablovska TV), dok IP kamere moraju da se kače na mrežni sistem zasnovan na POE svičevima i internetu.

 

Koliko pamti Video nadzor?

Čuvanje video podataka na vašem snimaču zavisi isključivo od dve stvari:
– kapaciteta vašeg Hard-Diska
– kompresije koju koristite za čuvanje

Kapacitet hard-diska je osnova pri odlučivanju koliko dugo želite da čuvate snimke sa sigurnosnih kamera. Standard je 1TB sa napomenom da se na ovom kapacitetu može skladištiti do 30 dana u nižim rezolucijama – ispod FullHD. Kompresija video materijala je od presudnog značaja kada je u pitanju kvalitet zapisa i ušteda prostora na disku. H.265 kompresija u odnosu na H.264 pruža i do 30% manje zauzeće prostora na disku uz isti kvalitet snimka.

 

Video nadzor cene?

Što se tiče cena – Video nadzor možemo podeliti u tri cenovne grupe: jeftine, pristupačne i skupe. Jeftin video nadzor podrazumeva kamere i snimače od no-name proizvođača, sa slabim kvalitetom izrade i elektronikom niskog kvaliteta. Pristupačan sa druge strane nalazi zlatnu sredinu po pitanju komponenti, kvaliteta izrade i cena – jednom rečju, može da se nađe kvalitetan video nadzor po razumnoj ceni ukoliko se traži i istražuje malo. Skup video nadzor generalno znači i najbolje iz ponude na tržištu – ovde prednjače poznati brendovi, koji sa konstantnim razvojem tehnologije i inovacijama na polju video nadzornih sistema utiču na tržišne cene ali i na kvalitet samih proizvoda. Odnos cena? Možemo reći da na našem tržištu možete pronaći kameru za 12€ pa sve do par hiljada eura – koliko para, toliko muzike.

 

Koji sistem odabrati?

Za koji god sistem da se odlučite uvek imajte ove tri stvari na umu:
– Da li se snima spolja ili unutra?
– Bitni su Vam detalji na snimku? (Da prepoznate boju očiju treba vam ultra moderna IP kamera)
– Koliko želite dugo da čuvate snimke? (Zakonsko održavanje sistema u Republici Srbiji regulisano je Zakonom o privatnom obezbeđenju donetom i usvojenom 26.11.2013.godine. kojim se, između ostalog, propisuje obavezno čuvanje video snimka u trajanju od 30 dana)

 

Video nadzor ugradnja

Nakon što ste izabrali šta vama treba (ili ste se obratili nama da Vam pomognemo oko izbora), dolazite do stavke montaže celog sistema. Ovo ume da bude poprilično zahtevan posao (za nekog ko se ne bavi ovim poslom), a za nas je to rutina. Pored prodaje, kod nas možete dobiti i uslugu ugradnje video nadzora sa podešavanjem sistema i uputstvom kako da ga koristite na vašem mobilnom telefonu.

Nudimo vam gotova rešenja koja se baziraju na novim tehnologijama, modernim kućištima i konkurentnom cenom – kako bi vam ponudili samo najbolje. I naravno, sa nama imate punu tehničku podršku – jer mi stojimo iza svojih usluga i proizvoda.