Kontrola pristupa

Kontrola pristupa - primena i vrste
Kontrola pristupa - vrste i primena

Kontrola pristupa

Kontrola pristupa je nešto što srećemo svakodnevno, mada je ne doživljavamo tako. Na primer, za ulazak u bioskop, pozorište ili javni prevoz potrebna nam je karta koja ima funkciju kontrole pristupa. Kase u trgovinskim radnjama predstavljaju kontrolu izlaska iz radnje, tako da nema potrebe za dodatnom zaštitom. Takođe, kontrola pristupa se može videti i u stambenim zajednicama u vidu interfona. Pročitajte tekst na temu video interfona.

Prvobitna rešenja za ograničenje pristupa su bila angažovanje fizičkog obezbeđenja (stražar, graničar, izbacivač, recepcioner). Takav način obezbeđenja nije potisnut ali jeste modernizovan i unapređen. Najnovije tehnologije u vidu Biometrijske kontrole pristupa omogućavaju podizanje na vrlo visok nivo stepena zaštite, jer se pokazalo da efikasno funkcionišu tamo gde bi ljudski faktor zatajio.

Kontrola pristupa u industriji

Primenu u industriji možemo videti kroz razne primere. Zamislimo proizvodne trake i na svakoj radi određen broj radnika. Svaka traka je specifična po tome koji proces obavlja. Određeni radnici mogu da rade samo na pojedinim trakama, ne na svim. Kako bi traka radila, potrebno je da radnik koji je zadužen za nju prinese svoju ID karticu i očita se. Ovako se sprečava neovlašćeno korišćenje.

Sledeći primer, banke. Svaka banka poseduje kancelarije. Administrativni radnik u banci nema pristup svakoj kancelariji. Uz pomoć svoje ID kartice može pristupiti samo određenom broju prostorija. Dodeljivanjem nivoa pristupa svakom zaposlenom, vrši se interna kontrola pristupa u velikim kompanijama.

Stambene zajednice i kontrola pristupa

U našoj ponudi možete pronaći jedinstvenu ponudu paketa interfona koji predstavljaju prvi stepen zaštite za svaku stambenu zgradu. Ograničite pristup Vašem ulazu uz pomoć modernih interfonskih rešenja – samo stanari mogu ući ili dozvoliti ulaz trećim licima.