Alarmni sistemi

Protivprovalni sistemi
uspravni baner alarmni sistemi

Alarmni sistemi i njihova namena

Alarmni sistemi ili sistemi za alarmnu dojavu, predstavljaju vid tehničkog obezbeđenja objekta (za kuću, stan, poslovni prostor) i služe da odvrate i odbiju potencijalnu provalu u štićeni objekat. Takođe, glavna funkcija sistema jeste dojava alarmne situacije korisniku (provala, poplava, požar, velika emisija co2…) na mobilni uređaj.

Komponente alarmnog sistema uključuju centralu koja ima funkciju “mozga” preko koje se primaju informacije dobijene od senzora (detektora). Senzori dolaze sa više funkcija. Postoje senzori za pokret (PIR senzori), senzori lomljenja stakla, senzori za poplavu, dim, vatru i co2. U ponudi su i magnetni kontakti za vrata i prozore koji detektuju svaku promenu (otvaranje vrata npr.).

 

Tipovi protivprovalnih sistema

Možemo ih podeliti na 2 grupe: žične i bežične.
Više o ovoj temi možete pročitati na našoj Blog strani klikom na link.

 

Protivprovalni sistemi – paketi

Pored pojedinačnih proizvoda u našoj ponudi možete pronaći i usluge Alarm monitoringa kao i Pakete Alarmnih sistema za 1 RSD.

Moderni sistemi šalju notifikaciju vlasniku na mobilni telefon o stanju sistema i situacione izveštaje u trenutku dešavanja. Nakon aktiviranja alarma, korisniku se šalje automatska poruka sa izveštajem o lokaciji (dnevni boravak, spavaća soba) i tipu alarma (provala, požar).

 

Protivprovalni sistemi – kompleti

Kompleti alarmnih sistema su sastavljeni od osnovnih komponenti i dodatnih senzora (detektora) kako bi svakome omogućili dodatnu zaštitu. Ovi kompleti su najoptimalniji po pitanju opreme, cene i kvaliteta. Kompleti su po sistemu “ključ u ruke” – oprema, ugradnja i obuka korisnika.

 

Alarmni sistemi – sertifikati i šta oni znače?

Možda najbitnija stavka jeste da svaki alarmni sistem mora posedovati sertifikat. Ovi sertifikati se izdaju od strane licenciranih kompanija koje testiraju alarmne sisteme i po određenim parametrima ocenjuju kvalitet i stepen zaštite svake komponente posebno. Ovo znači po pravilu da je vaš alarmni sistem jak koliko je jaka njegova najslabija karika – element u sistemu (detektor, sirena, šifrator…). Primer: centrala i šifrator imaju GRADE II sertifikat, dok PIR senzori imaju GRADE I – ceo sistem se ocenjuje kao GRADE I.

Kvalitetniji sistemi imaju manje lažnih alarma koji su česta pojava. Lažni alarmi se aktiviraju na dejstvo životinje ili zbog nepravilnog korišćenja od strane korisnika. Više o ovoj temi pročitajte ovde.