Alarmni sistemi

Protivprovalni sistemi
uspravni baner alarmni sistemi

Alarmni sistemi i njihova namena

Alarmni sistemi ili protivprovalna zaštita, predstavljaju vid tehničkog obezbeđenja objekta (za kuću, stan, poslovni prostor) i služe da odvrate i odbiju potencijalnu provalu u štićeni objekat. Takođe, njihova glavna funkcija jeste dojava alarmne situacije korisniku (provala, poplava, požar, velika emisija co2…) na mobilni uređaj i zaštita imovine.

Komponente alarmnog sistema uključuju centralu koja ima funkciju “mozga” preko koje se primaju informacije dobijene od senzora (detektora). Senzori dolaze sa više funkcija. Postoje senzori za pokret (PIR senzori), senzori loma stakla (Glass Break), senzori za poplavu, dim, vatru i co2. U ponudi su i magnetni kontakti za vrata i prozore koji detektuju svaku promenu (otvaranje vrata npr.).

 

Alarmni sistemi ili video nadzor?

Ovo pitanje često postavljamo kupcima iz razloga što većina potražuje sisteme video nadzora za zaštitu objekta. Stručnjaci se slažu da je alarmni sistem bolji u sprečavanju provale od kamera za video nadzor.

Razlog je lako razumeti: reagovanje alarmnog sistema na provalnu situaciju u vidu zvučne signalizacije (vrlo često i jako strob svetlo) i aktivno odbijanje provalnika.

Kamere za video nadzor mogu samo registrovati provalnika i zabeležiti snimak provale ili krađe, bez odbijanja provalnika. U većini situacija, provalnici znaju za sistem video nadzora i uglavnom sa sobom nose i snimač na kom se nalazi video zapis provale ili krađe. Takođe, iskusni provalnici nose i maske, koje im skoro kompletno pokrivaju lice, tako da je identifikacija nemoguća.

Mi uvek savetujemo što i svi profesionalci: za najkvalitetniju zaštitu objekta uvek treba posedovati 2 ili više sistema tehničke zaštite (alarmni sistem i video nadzor). Ukoliko niste u mogućnosti da priuštite oba sistema, uvek je bolje postaviti alarmni sistem, jer on štiti Vašu imovinu bolje i efikasnije.

 

Tipovi protivprovalnih sistema

Možemo ih podeliti na 2 grupe: žične i bežične.
Više o ovoj temi možete pročitati na našoj Blog strani klikom na link.

 

Protivprovalni sistemi – paketi

Pored pojedinačnih proizvoda u našoj ponudi možete pronaći i usluge Alarm monitoringa kao i Pakete Alarmnih sistema za 1 RSD.

Moderni alarmi šalju notifikaciju vlasniku na mobilni telefon o stanju sistema i situacione izveštaje u trenutku dešavanja. Nakon aktiviranja alarma, korisniku se šalje automatska poruka sa izveštajem o lokaciji (dnevni boravak, spavaća soba) i tipu alarma (provala, požar).

 

Protivprovalna zaštita – kompleti

Kompleti su sastavljeni od osnovnih komponenti i dodatnih senzora (detektora) kako bi svakome omogućili dodatnu zaštitu. Ovi kompleti su najoptimalniji po pitanju opreme, cene i kvaliteta. Kompleti su po sistemu “ključ u ruke” – oprema, ugradnja i obuka korisnika.

 

Sertifikati i šta oni znače?

Možda najbitnija stavka jeste da svaki alarmni sistem mora posedovati sertifikat. Ovi sertifikati se izdaju od strane licenciranih kompanija koje testiraju alarmne uređaje i po određenim parametrima ocenjuju kvalitet i stepen zaštite svake komponente posebno. Ovo znači po pravilu da je vaš alarm jak koliko je jaka njegova najslabija karika – element u sistemu (detektor, sirena, šifrator…). Primer: centrala i šifrator imaju GRADE II sertifikat, dok PIR senzori imaju GRADE I – ceo alarm se ocenjuje sa GRADE I.

Kvalitetniji alarmi imaju manje lažnih dojava koji su česta pojava. Lažne dojave (notifikacije) se aktiviraju na dejstvo životinja (senzori koji nemaju PET immunity oznaku), niskog i visokog rastinja pod uticajem vetra,  česte promene svetla (više svetlosnih izvora može zbuniti detektor) ili zbog nepravilnog korišćenja od strane korisnika. Više o ovoj temi pročitajte ovde.