Ostanite bezbedni tokom hladnih zimskih dana!

Kalendarski smo već duboko zagazili u zimu, iako nas živa u termometru lako može prevariti da nam je stiglo proleće. Ipak, za ekstremno niske temperature u januaru uvek moramo biti spremni. Neprijatna iznenađenja, poput smrznutih cevi, neprimetne emisije otrovnih gasova i nestanka struje, mogu postati prava noćna mora tokom zimskih meseci. Temperatura je još u plusu, pa vreme možemo iskoristiti da se dobro pripremimo i otkrijemo kako nam sigurnosni sistemi mogu pomoći da ovu i svaku narednu zimu provedemo bezbrižno.

Smrzavanje cevi

Smrzavanje cevi je klasičan problem s kojim se susrećemo kada temperature padnu ispod nule. Voda u cevima mrzne, što dovodi do širenja i pucanja cevi. Posledica može biti plavljenje prostora i uništavanje imovine, te udarac po džepu za skupe popravke. Ako je u pitanju poslovni prostor i havarija nastane tokom praznika, postoji mogućnost da stanje otkrijete suviše kasno. Stručnjaci preporučuju izolaciju cevi u cilju prevencije, a trik je da pustite da voda iz cevi kaplje, kako biste sprečili smrzavanje.

Kada je reč o mogućnostima sigurnosnih sistema, pucanje cevi se ne može sprečiti. Međutim, sistem može pomoći u ranom otkrivanju problema i blagovremenoj sanaciji. Instalacija bezbednosnih rešenja u vidu savremenih senzora za vodu, omogućiće vam da reagujete na vreme i tako sasečete troškove i sprečite nastanak ogromne materijalne štete. Savet je da se senzori pozicioniraju u podrumu, ispod sudopere ili mašine za pranje posuđa i u kupatilu. Ako u planu imate zimovanje, sigurnosni sistem će vam postati omiljena investicija, jer ćete u svakom trenutku i sa svake lokacije moći da proverite stanje u svom domu.

Trovanje ugljen-monoksidom

Emisija opasnih gasova može dovesti do daleko ozbiljnijih posledica, koje uključuju i gubitak ljudskih života usled trovanja. Mogućnost trovanja ugljen-monoksidom je opasnost koja vreba kada pokušavamo da se zagrejemo tokom dugih zimskih meseci. U pitanju je bezbojan, zapaljiv i otrovan gas, bez mirisa i ukusa, što dodatno otežava detekciju nekontrolisanog curenja. 

Prilikom udisaja, ugljen-monoksid iz pluća prelazi direktno u krvotok. Dugoročna izloženost ovom smrtonosnom gasu onemogućava prenos kiseonika kroz naše telo, što dovodi do odumiranja ćelija i vitalnih organa, poput mozga i srca. Simptomi trovanja ugljen-monoksidom mogu varirati u zavisnosti od koncentracije gasa i opšteg stanja organizma pre izlaganja. Ako ste duži vremenski period izloženi ugljen-monoksidu u neprovetrenoj prostoriji, mogu se javiti glavobolja, umor, malaksalost, vrtoglavica, promene ponašanja i raspoloženja, zbunjenost, otežano hodanje, problemi s vidom, mučnina i povraćanje, ubrzano disanje, bol u grudima, ubrzan i nepravilan rad srca… Ukoliko lekarska pomoć nije dostupna u ovom stadijumu trovanja, može doći do gubitka svesti, epileptičnog napada, kome ili čak smrtnog ishoda. Čak i dugoročna izloženost maloj koncetraciji ovog gasa, može dovesti do trovanja i simptoma sličnih prehladi ili gripu. Ovakvi stimptomi se često zanemaruju (budući da su respiratorne infekcije uobičajene za ovo doba godine), te mogu nastupiti ozbiljnije ili čak fatalne posledice. 

Stručnjaci zato savetuju da tokom hladnih dana prostor zagrevate isključivo bezbednim izvorima toplote, koji podrazumevaju postojanje prekidača za automatsko isključivanje. Vodite računa da grejna tela držite podalje od zavesa, ćebadi, tepiha i drugih zapaljivih materijala. Ukoliko koristite kamin, briga o pravilnom ventilisanju mora postati vaš prioritet. Trudite se da izbgavate gasne peći i pećnice za zagrevanje doma, nemojte sedeti u uključenom automobilu u garaži, čekajući da se zagreje i koristiti benzinski motor u zatvorenom prostoru. Svi navedeni scenariji mogu dovesti do povećane emisije ugljen-monoksida, te mogu rezultirati trovanjem.

Sigurnosni sistemi se uspešno koriste za rano otkrivanje emisije štetnih gasova i prevenciju nastanka neželjenih, ili čak fatalnih posledica. Odgovarajući bežični detektori za dim reagovaće na pojavu dima kao prvog vesnika požara u nastanku, ali i na povećanu koncentraciju opasnih gasova, poput ugljen-monoksida. To znači da nema potrebe da čekate prve simptome trovanja da biste otkrili opasnost. Sigurnosni sistem će vas na vreme upozoriti da vaš dom više nije oaza mira, nego kontaminirano područje iz kojeg se što pre morate izmestiti!

Nestanak struje

Jedan od problema s kojim se susrećemo tokom zime je i prekid napajanja električnom energijom, usled oštećenja dalekovoda. Direktna posledica ovog problema je da za vreme dugih zimskih noći ostajete u potpunom mraku i ponekad i bez grejanja. Savet stručnjaka je da se na vreme pripremite za mogući nestanak struje, opremite se osnovnim potrepštinama, te kreirate svojevrsni paket za hitne situacije, koji će sadržati: prenosivi punjač za telefon (power bank eksterna baterija), baterijske lampe, toplu odeću i dodatnu ćebad, nekvarljivu hranu u konzervama i flaširanu vodu, fenjer. Danas se u ponudi mogu pronaći brojni gedžeti koji koriste solarnu energiju, baterije ili se mehanički pokreću pomoću ručice. 

Ostaje pitanje šta se dešava sa sigurnosnim sistemom kada dođe do prekida napajanja električnom energijom. Da li, pored osvetljenja i grejanja, ostajemo zakinuti i za bezbednost? Na svu sreću, savremeni bežični i žični sigurnosni sistemi sadrže rezervne baterije, koje se koriste za potrebe napajanja u slučaju nestanka struje. Baterija uglavnom traje između 2 i 6 sati, u zavisnosti od kompleksnosti sistema. S tim u vezi, vaše je samo da se opremite dovoljnim brojem rezervnih baterija. U trenutku prekida napajanja električnom energijom sistem će poslati notifikaciju da prelazi u režim napajanja rezervnom baterijom i obavestiti vas koliko napajanje baterijom može da traje. 

Ukoliko ste ove zime u potrazi za odgovarajućim sigurnosnim sistemom za svoj dom ili poslovni prostor, predlažemo da pregledate našu ponudu. Za sva pitanja i nedoumice vam je na raspolaganju naš tim stručanjaka, koji će se maksimalno potruditi da pronađe bezbednosno rešenje koje će optimalno odgovarati vašim potrebama, željama i raspoloživom budžetu.