Video nadzor - cena i kvalitet

Da li je viša cena opreme za video nadzor sinonim za bolji kvalitet? Leave a comment

Da li je viša cena opreme za video nadzor sinonim za bolji kvalitet?

U kupo-prodaji uglavnom vlada jedno zlatno pravilo: koliko para – toliko muzike. S obzirom na ovo pravilo, sasvim je razumljivo pitanje: da li je viša cena kamera i opreme za video nadzor, garancija boljeg kvaliteta usluge i sadržaja. Vodeći se ovom logikom, kupovina bi bila jednostavna: uđemo u prodavnicu opreme za video nadzor, kupimo najskuplje (i najkvalitetnije) proizvode i završili smo priču.

Ipak, kada je reč o zaštiti vašeg doma i okućnice, osim cene kamera i ostale opreme za video nadzor, u obzir se moraju uzeti i vaše potrebe. Dakle, najbolji rezultat se postiže kada se postavi znak jednakosti i postigne idealan balans između visine cene opreme za video nadzor i zahteva koji prate vaše potrebe.

Prvi korak ka uspešnoj kupovini, jeste da ustanovite krajnji cilj i svoje potrebe, kada je video nadzor u pitanju. Za početak, ustanovite koji prostor i objekte želite da pokrijete kamerama: okućnica i ulazna vrata, šupa, garaža, enterijer doma. Ukoliko želite da određeni prostor (npr. dvorište) snimate i noću i ovu stavku morate uključiti u proces definisanja budžeta i fiksiranja prihvatljive cene opreme za video nadzor.

Sledeći korak bi bio da izaberete kompaniju koja se bavi upravo video nadzorom enterijera i eksterijera i utvrdite termin za konsalting. Stručno osoblje će, na osnovu vaših potreba, dati ideje i predloge za idealnu opremu, uparujući najbolje cene video opreme sa vašim individualnim potrebama.

U zavisnosti od veličine prostora, praksa je da 4 kamere za video nadzor pokrivaju prostor kuće, okućnice, dvorišta i još jednog objekta u dvorištu (šupe ili garaže). Od toga bi 2 kamere pokrivale dvorište, dok bi preostale 2 kamere za video nadzor, bile usmerene na ulazna vrata i sporedni objekat. Ukoliko je za pokrivanje vašeg poseda potrebno više kamera za video nadzor, stručno lice će vas uputiti i kako da odaberete najbolji snimač (DVR/NVR), sa odgovarajućim brojem priključaka. Snimač je osnovni deo opreme za video i nadzor i čuva zabeležene podatke.

Pored broja kamera, na visinu cene opreme za video nadzor, utiču i:

  • Vrsta snimača (DVR ili NVR)
  • Kvalitet snimka (IR diode, maksimalna rezolucija, dodatne funkcije)
  • Odabir sistema (analogni ili IP)
  • Memorija – broj snimljenih dana koji je pohranjen (po Zakonu o privatnom obezbeđenju minimum 30 dana)

Sve navedene stavke utiču na krajnju cenu opreme za video nadzor. Zbog toga je neophodno da se pre kupovine konsultujete sa stručnim licem, kako biste izbegli dodatno ulaganje, za performanse koje vam nisu neophodne. U suprotnom, može se desiti da platite visoku cenu opreme, a nisu ispunjeni svi inicijalni zahtevi i kriterijumi u pogledu video nadzora.

Na kraju termina za konsultacije, sa osobljem poslovnice još jednom prođite kroz sve vaše zahteve, želje i potrebe i karakteristike preporučene opreme za video nadzor. Ako su pokrivene sve vaše potrebe, a cena opreme za video nadzor je odgovarajuća, postigli ste idealan spoj cene i kvaliteta!

Ulaganjem u opremu za video nadzor, investirate u sebe i sigurnost svoje imovine. U krajnjoj liniji, investirate u sopstvenu i sigurnost najmilijih. U tom smislu, moglo bi se reći da izbor optimalne opreme za video nadzor nema cenu. Ipak, sasvim je razumljivo da za utrošena novčana sredstva, želite da dobijete najbolju moguću ponudu.

Da li je viša cene opreme za video nadzor garancija boljeg kvaliteta? U većini slučajeva – jeste. Ipak, ne zaboravite da uvek tražite najbolju ponudu, koja pokriva vaše prohteve – po najboljoj ceni. Primarno je da oprema za video nadzor koju odaberete, obavlja sve potrebne funkcije i zadatke, a potom da se, naravno, i uklapa u raspoloživi budžet.

Uvek potražite savet stručnjaka, jer je obostrani cilj da iz poslovnice izađete zadovoljni svojom kupovinom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *