Interfoni sa kamerom - video interfoni

Interfon sa kamerom – ko to tamo zvoni? Leave a comment

Iako je i dalje omiljeni detektivski rekvizit najstarijih generacija, špijunka je davno izgubila svoju ulogu “video nadzora”. Ako osobu možemo da vidimo kroz špijunku, znači da nas samo vrata dele od međusobnog kontakta. U zgradama su već decenijama instalirani audio interfonski sistemi, koji nam omogućavaju da kontrolišemo koga ćemo, putem daljinskog otključavanja, pustiti u haustor. Danas se sve više koriste video interfonski sistemi, koji vrše prenos još jedne vrste signala – video signala, koji kamera generiše, a displej prikazuje.

Odgovor na pitanje “Ko to tamo zvoni” dobijamo jednostavnim pogledom na displej. Video interfonski sistemi imaju ulogu da obezbede dvosmernu audio komunikaciju i mogućnost otključavanja vrata, kao i jednosmerni prenos slike (od kamere do unutrašnje interfonske jedinice). Dodatni tehnološki napredak ogleda se i u mogućnostima povezivanja i preusmeravanja poziva sa interfona na mobilni telefon, te tako i sa veće udaljenosti možemo kontrolisati sistem i pustiti gosta u kuću.

Interfon, zajedno sa alarmnim sistemom i klasičnim video nadzorom, čini preventivne instrumente odbrane od mogućih provalnika ili neželjenih posetilaca. Interfon sa ugrađenom kamerom može biti postavljen na ulazu u dvorište kuće, tako da nezvani gosti neće imati pristup dvorištu, ni pomoćnim prostorijama, dok će naša ulazna vrata moći samo da osmotre iz daljine. 

Standardni audio interfonski sistem se sastoji iz dva komunikaciona kraja, provodnika i elektronske brave, koja omogućava da sa sigurne udaljenosti otključate kapiju. Video interfonski sistemi omogućavaju da pomoću kamere ugrađene u pozivni tablo, povezane sa panelom i ekranom unutrašnje jedinice, jasno vidite s kim komunicirate. Video interfonski sistem uglavnom ima mogućnost priključenja više video unutrašnjih jedinica i podržava i priključenje audio interfonskih unutrašnjih jedinica.

Logično je da je u zgradama promet posetilaca mnogo veći nego što je to slučaj u kućama. Iz ovog razloga, novije zgrade neretko imaju ugrađen video interfonski sistem, dok se u pojedinim starim zgradama, ovaj stistem naknadno montira. Ukoliko živite u zgradi, vaš gost će izborom dugmeta sa označenim brojem vašeg stana, a preko mikrofona i zvučnika, moći da stupi u kontakt s vama. U pozivnom tablou se nalazi i kamera, koja omogućava video kontakt. Unutrašnja jedinica, preko mikrofona, zvučnika i ekrana, vam omogućava da komunicirate sa potencijalnim gostom i da jednostavnim pritiskom na taster otključate elektronsku bravu. Ugrađena kamera će vam omogućiti i da ispratite sva dešavanja ispred ulaznih vrata zgrade, ukoliko posumnjate na rizične aktivnosti.

U slučaju kuće, situacija je nešto jednostavnija, pa su i instalirani paneli prostiji. U ovom primeru se komunikacija takođe vrši preko mikrofona, zvučnika i kamere/ekrana, a dovoljno je samo pozvoniti putem određenog tastera. Interfonski sistemi danas postaju sve pristupačniji, pa instalacija ovakvog tipa zaštite nije više rezervisana samo za luksuzne domove. Kada interfonski sistem instalirate u sopstvenom domu, sami donosite odluke, pa možete izabrati i tzv. hands-free modele, koji omogućavaju komunikaciju bez slušalice.

S obzirom na činjenicu da je reč o provodnicima i elektroinstalacijama, najbolje bi bilo interfonski sistem instalirati pri samoj izgradnji objekta, kada se provode i svi drugi kablovi i instalacije. Naknadna ugradnja interfonskog sistema, istina, nije nemoguća, ali može dovesti do dodatnih komplikacija, posebno ako je reč o starijim zgradama, sa većim brojem stanova.

Po pitanju kvaliteta slike, interfoni mogu prenositi sliku različitog kvaliteta i rezolucije. Ako je u reč o prenosu crno-bele slike, uglavnom je ugrađena katodna cev. Interfoni koji prikazuju sliku u boji, najčešće imaju LCD displej. Prenos slike je ranije bio analogni, a danas je uglavnom digitalni. Montirana kamera može sadržati i infracrvene svetleće diode, što omogućava snimanje u infracrvenom opsegu. Na ovaj način se mogu uočiti detalji u mraku, koje golo oko ne bi moglo da primeti

Osim u zgradama i kućama, video interfonski sistemi postaju deo alata za video nadzor i u poslovnim prostorima. Na ovaj način ćete brzo i efikasno kontrolisati koga ćete pustiti u svoje poslovne prostorije. Dakle, video interfonski sistem može se montirati gde god postoji potreba, odnosno gde god želimo da povećamo svoju sigurnost, kontrolom ulazaka i izlazaka iz objekata.

Kada je reč o zaštiti ljudi i nekretnina, pažnja je najčešće usmerena na alarmne i klasične sisteme video nadzora. Interfonski sistemi se često posmatraju samo kao opcija daljinskog otključavanja vrata, dok se njegove bezbednosne karatkeristike neopravdano zanemaruju. Prvi korak u zaštiti od vandalizma ili krađe, jeste da počiniocu onemogućimo pristup objektu, što je kroz savremenu tehnologiju video interfonskog sistema, dovedeno do perfekcije.

Pre izbora interfonskog sistema, obavezno se konsultujte sa stručnim licem i instalirajte opremu koja će ispuniti sve vaše potrebe, otkloniti brige i obezbediti zaštitu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *