Bliži se sezona krađa i provala – vreme je za ugradnju sigurnosnog sistema! Leave a comment

Bliži se sezona godišnjih odmora, a istovremeno se, nažalost, otvara i sezona krađa i provala. Iako je pandemija uticala na većinu planova za naredni period, provalnici ipak ne odustaju od svoje udarne sezone. Naime, čak i ako ste precrtali letovanje sa liste i ne planirate duže odsustvo od kuće, provalnici će iskoristiti vašu potragu za rashlađenjem na otvorenom i zaputiti se pravo u vaš dom. Statistika kaže da se najviše kriminalnih dela vezanih za provalu i otuđenje imovine, odvija baš tokom letnjih meseci – posebno u julu i avgustu.

Većina provalnika je i u sezoni godišnjih odmora na oprezu, pa najčešće provaljuju u domove u periodu izmedju 10 i 15 časova – tada je najveća verovatnoća da će svi članovi domaćinstva biti van objekta. Prema podacima, jedna provala se dogodi na svakih pola sata. Kada napuštamo svoj dom, u većini slučajeva ćemo se van kuće zadržati duže od pola sata, čak i ako idemo samo u kupovinu ili da prošetamo psa. Za tih pola sata negde u našem komšiluku je možda već došlo do provale, a spretni lopovi umeju da opustoše prostor u roku od samo desetak minuta. Budući da tokom sunčanog letnjeg vikenda gledamo da što više vremena provedemo negde na otvorenom – naši neradni dani postaju dani u nedelji kada provalnici imaju pune ruke posla (često i bukvalno, pošto se trude da za što kraće vreme iz tuđeg doma iznesu što više imovine). Satnica tokom letnje sezone ne ide nam u prilog, a provalnici zadovoljno trljaju ruke.

Često se postavlja pitanje koji ulaz u kuću bi trebalo zaštititi, odnosno kojim putem kriminalci najčešće ulaze u tuđe domove. Kao i nama, i provalnicima je najlakše da koriste ulazna vrata. Ako su sigurni da je kuća prazna, lopovi će odabrati najlakši način ulaska. Pored ulaznih vrata i veći prizemni prozori su često na meti. Međutim, ulazna vrata su najčešće direktno izložena očima javnosti, pa komšija lako može primetiti ako neko nepoznat pokušava da uđe u susednu kuću. Iz tog razloga će se iskusni kriminalac često zaputiti ka zadnjem ulazu, a neretko će izabrati i ulaz kroz garažu. Provalniku je najvažnije da brzo i lako uđe u dom i istom brzinom neprimetno napusti lokaciju. Kada u tome uspe, svaki plen je dovoljno vredan.

Podaci pokazuju da se najviše kriminalnih aktivnosti provale i krađa dešava u Beogradu, a nešto manje u Vojvodini i ostalim krajevima Srbije. Dakle, čak i ako ste stanovnik manjeg mesta, vaš dom nije imun na provalu. Ipak, posebno oprezni moraju biti upravo Beograđani, jer se skoro polovina provala odvija baš u ovom gradu. Krade se sve – najčešće novac, oružje, nakit i manji elektronski uređaji koji vrede mnogo, a lako i neprimetno se mogu izneti iz objekta.

Nažalost, čak dva od tri počinioca krađe ostaju neidentifikovana. To znači da postoji velika verovatnoća da nikada nećete saznati ko je otuđio vašu imovinu, a dragocenostima se gubi trag. Ljude svakako pogađa materijalni gubitak, ali gubitak dragih uspomena ostaje nenadoknadiv. Baš iz tog razloga bi na vreme trebalo razmišljati o prevenciji, a prevencija se u ovom slučaju tiče instalacije sigurnosnih sistema.

Alarmni sistemi i sistemi video nadzora godinama unazad postaju pouzdani saveznici u borbi protiv kriminala. 

Alarmni sistemi predstavljaju vid tehničkog obezbeđenja objekta i imaju zadatak da odvrate i odbiju potencijalnu provalu u štićeni objekat. Jedna od osnovnih funkcija sistema je dojava alarmne situacije korisniku (provala, poplava, požar, pojačana emisija otrovnih gasova…) na mobilni uređaj. U ponudi Videomonta možete pronaći i usluge alarm monitoringa, kao i pakete alarmnih sistema za samo 1 dinar. 

Video nadzor predstavlja jednu od vodećih grana industrije tehničke bezbednosti i svake godine donosi inovacije u pogledu tehnologije. Iako je većini kamera prva asocijacija na video nadzor, sistem se sastoji od više komponenti: kamere, snimač (sa hard diskom), napajanje, kablovi… Videomont, pored opreme za video nadzor vrhunskog kvaliteta, nudi i usluge video monitoringa. 

Kombinacija alarmnog sistema i video verifikacije je najsuperiorniji vid zaštite objekata i imovine. Alarmni sistem ima ulogu u zaustavljanju razbojništva i odvraćanju provalnika od budućih pokušaja, a video nadzor pruža video zapis koji omogućava identifikaciju i predstavlja neoboriv sudski dokaz.

Činjenice koje smo izneli nisu tu da zastraše, nego da informišu i omoguće vam pravovremenu reakciju. Nema razloga da se prvo opečete i tek onda uzmete u razmatranje ulaganje u sigurnosni sistem. Ukoliko vas zanima više informacija, slobodno nam se obratite, pa ćemo zajedno osmisliti rešenje za vaš dom ili poslovni prostor.

Uživajte u ovom letu bezbrižno, znajući da su i kriminalci na odmoru – prinudnom i neplaćenom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *