Izvođenje i održavanje sigurnosnih sistema – usluge koje moraju biti na visini zadatka Leave a comment

Kada donosimo odluku o ulaganju, uglavnom imamo isti cilj – nabaviti sve potrebne komponente odgovarajućeg kvaliteta i pri tome ostati u okviru budžeta. Nije nam žao da potrošimo sate u potrazi za odgovarajućim proizvodima, koji garantuju sigurnost i dugovečnost po povoljnim cenama. Ipak, ukoliko naša investicija podrazumeva i ugradnju, montažu i održavanje, potrazi za kvalitetnim i sveobuhvatnim uslugama ponekad nećemo posvetiti dovoljno pažnje i vremena. Sebe, svoje najmilije i stečenu imovinu nesvesno izlažemo opasnostima, vodeći se pretpostavkom da će kvalitetna oprema prevazići sve propuste nestručne instalacije. Zato je naša ideja vodilja: kvalitet usluge izvođenja i održavanja sigurnosnih sistema je podjednako važan kao i kvalitet odabrane opreme.

Šta podrazumeva izvođenje sistema tehničke bezbednosti?

Videomont nudi usluge izvođenja:

 • telekomunikacionih mreža (telefonska, računarska, interfonska instalacija)
 • signalne instalacije (protivprovalni sistemi, sistemi video nadzora, dojava požara, detekcija gasa, sistemi evidencije radnog vremena i kontrole pristupa, sistemi ozvučenja, hotelski sistemi i dr.)

Izvođački inženjering podrazumeva upravljanje projektima kroz samostalni nastup sa izvođačima (srednja ili mala građevinska, zanatska i instalerska poslovanja) ili putem konzorcijuma sa drugim društvima. Procesi konsaltinga, procene rizika, projektovanja i izvođenja radova zahtevaju predanost, trud i stručnost, te je vrlo važno da sve to vreme kraj sebe imate partnera od poverenja. Vodite računa da bi procesu izvođenja sistema tehničke bezbednosti trebalo da pristupe samo iskusni montažeri, koji poseduju sve potrebne licence, kao i odgovarajuću opremu i alate

Proces izvođenja tehničkih sistema bezbednosti i mrežne infrastrukture možemo podeliti u tri faze:

 • projektovanje mrežne infrastrukture
 • montaža – povezivanje i setovanje – programiranje sistema 
 • obuka korisnika

Projektovanje mrežne infrastrukture najlakše možete vizualizovati kao izgradnju temelja. Ako ovaj korak izvođenja radova prođe bez problema i po protokolu, imate sigurnu osnovu za nastavak radova. Ukoliko je temelj nestabilan, ostale komponente nemaju na šta da se oslone. Mrežna struktura je temelj bilo kog tehničkog sistema. Kvalitetno projektovanje insistira na kvalitetu materijala, ali i na kvalitetu usluge stručnog osmišljavanja.

Da bi sistem radio prema projektnim i fabričkim normama, montažu, povezivanje i setovanje i programiranje sistema, potrebno je izvršiti prema pravilima koja definiše proizvođač, ali i prema željama investitora. Proizvođači najbolje znaju koji uslovi moraju biti ispunjeni da bi njihov proizvod optimalno radio. S druge strane, investitor je svestan svojih potreba, mogućnosti i želja. Važno je uskladiti preporuke proizvođača i želje investitora, koje ne smeju uticati na ispravno funkcionisanje predmetnog sistema. Da bi se taj cilj postigao, predmetne poslove mora da vrši stručni kadar. Važno je napomenuti da je naš visokokvalifikovani kadar licenciran za izvođenje radova od strane inženjerske komore Srbije (licence 354, 453, 381, 853). Imajući u vidu svakodnevne zahteve tržišta i kontinuirani kvalitet usluga, uveli smo i standardizaciju u svoje poslovanje, te posedujemo sve potrebne sertifikate (ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 27001, OHSAS 18001).

Ultimativni cilj je da instaliranim sistemom uspešno upravlja krajnji korisnik. Uspeh implementacije mrežnih i bezbednosnih sistema realizovanih po merama korisnika, zavisi od aktivnog učešća korisnika u svim fazama izvođenja projekta. Sistem koji funkcioniše perfektno neće postići svoj potencijal, ukoliko njime ne upravlja obučen kadar. Zbog toga naši stručnjaci nesebično prenose deo svog znanja na terenu i tako sprovode obuku osoblja za rukovanje opremom i održavanje sistema. Obuka se po pravilu izvodi tokom funkcionalnih testiranja i puštanja sistema u rad, međutim dodatna obuka se, po potrebi, može organizovati i naknadno.

Šta podrazumeva održavanje i montaža sistema?

Videomont pruža usluge održavanja (na osnovu sertifikata ISO 9001 standarda):

 • održavanje računarske mreže
 • tehnička podrška
 • prodaja i implementacija
 • konsultacije

Nudimo rešenja:

 • kompletne ICT usluge
 • strukturno kabliranje
 • podrška za servere i mrežu
 • korisnička podrška
 • bezbednost i zaštita
 • cloud usluga

Važno je naglasiti da usluge održavanja i montaže sistema vršimo isključivo pravnim licima i to uz potpisan ugovor. Usluga podrazumeva standardnu uslugu održavanja po pozivu, ali je moguće i sklapanje posebnih ugovora o održavanju. Vršimo održavanje telekomunikacionih, računarskih i mrežnih sistema, kao i opreme za tehničku bezbednost. U ponudi je i veliki izbor tarifnih paketa po posebnim cenama, a ako ne pronađete rešenje među ponuđenim paketima, svakako nam se obratite radi osmišljavanja posebne ponude.

Poznata je izreka da je lanac jak onoliko koliko je jaka njegova najslabija karika. Baš zbog toga je veoma važno da se svi koraci izvođenja i održavanja sigurnosnih sistema isprate do najsitnijih detalja. Veoma je važno da: implementirane komponente budu kvalitetne i prilagođene potrebama korisnika, da se montaža sistema izvede prema proizvođačkim normama, da sistemom rukuje obučen kadar i da korisnik uvek može da računa na tehničku podršku stručnog lica, ukoliko dođe do problema. Niti jedan od ovih elemenata ne sme biti slaba karika, što znači da je svaki element podjednako važan. Baš zbog toga, pored opreme eminentnih svetskih proizvođača, nudimo i usluge stručnog izvođenja radova i održavanja opreme. Kada su svi elementi sistema na visini zadatka, svi zajedno možemo poslovati bezbedno i bez dodatnog stresa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *