FMS – Automatizacija upravljanja voznim parkom Leave a comment

Nećemo vam otkriti nešto novo ako kažemo da je dobra organizacija ključ svakog uspešnog poslovanja. Međutim, možda vas iznenadi koliko organizacija voznog parka može uticati na produktivnost i efikasnost vašeg preduzeća. Ukoliko nemate uvid u troškove vezane za vozni park, ako vam nisu dostupne informacije o održavanju, redovnim servisima, popravkama, datumu isteka registracija – velika je verovatnoća da će se sve to negativno odraziti i na kvalitet vašeg poslovanja. Flota vozila kojom raspolažete u svakom trenutku mora biti u voznom stanju, a ako i nije, o tome morate biti blagovremeno obavešteni. 

FMS (Fleet Management System) je aplikacija koja obezbeđuje smanjenje rizika od pojave dodatnih troškova održavanja voznog parka, unapređenje produktivnosti i efikasnosti poslovanja, te smanjenje troškova transporta. Ova platforma predstavlja najmoderniji način rešavanja problema upravljanja voznim parkom, za sva preduzeća koja se bave transportom, ili čije poslovanje iziskuje posedovanje određene flote vozila. Osim što su vam u svakom trenutku dostpuni podaci o trenutnom stanju mašina i visini troškova održavanja, kao korisniku ove aplikacije otvaraju vam se i brojne druge mogućnosti.

FMS funkcioniše dvojako: kroz davanje obaveštenja, odnosno upozorenja i kreiranje izveštaja. Putem aplikacije dobijate informacije o vozilu, vozačima, putnim nalozima, potrošnji goriva, obavljenim ili zakazanim servisima, stanju guma i nastalim incidentima. U aplikaciju je implementiran i svojevrstan alarmni sistem. Alarm je podešen tako da vas na vreme može podsetiti na datum isteka dokumentacije (dozvole ili lične karte vozača, registracije vozila…), rokove upotrebe opreme, kao i na potrebu za održavanjem i servisiranjem. Alarmiranje je dizajnirano kroz 3 nivoa i 3 različite alarmantne boje: narandžasta, crvena i tamnocrvena. Tamnocrveni alarm se uključuje u slučaju probijanja termina i ako se odgovarajući koraci nisu preduzeli u određenom roku. Vrlo je važno da raspolažete i periodičnim izveštajima. FMS daje izveštaje o potrošnji goriva, troškovima održavanja vozila i broju pređenih kilometara i to u određenom vremenskom periodu. Takođe, može dati informacije o broju prekršajnih kazni i saobraćajnih nezgoda po korisniku, a na osnovu zapisnika osiguranja. Važno je voditi računa i o stanju u magacinu. Ako kompanija raspolaže sa više magacina, aplikacija integriše informacije iz svakog magacina.

Cilj svake kompanije je da se sredstva maksimalno koriste, uz minimalne troškove. Upravo u postizanju tog cilja će vam pomoći kvalitetan menadžment voznog parka. Nemoguće je držati na umu sve informacije o svakom vozilu u voznom parku, pogotvo ako je flota sastavljena od većeg broja različitih vozila. Rešenje je u automatizaciji svih procesa uključenih u menadžement voznog parka, a koji se tiču održavanja opreme, ali i bezbednosti vozača i svih učesnika u saobraćaju. Banalan primer je promena letnjih guma u zimske – obaveza koju često smetnemo s uma. Prekršaj ove zakonske obaveze rezultiraće visokim kaznama, ali i smanjenjem bezbednosti na drumu. Ako se u voznom parku nalazi veliki broj vozila, neophodno je na vreme razmišljati o predstojećoj promeni guma, budući da gume prethodno moramo i nabaviti. Slična priča nas očekuje i kada je u pitanju isticanje dozvola i uverenja, osiguranja i opreme, rok za servisiranje i tehnički pregled…

Informacije kojima raspolažemo nam moraju biti dostupne u “opipljivom” formatu, kako bismo im mogli pristupiti kada god nam zatrebaju. Izveštaji koje dobijamo u elektronskoj formi imaju važnu ulogu, te omogućavaju uvid u ostvarene troškove, pređenu kilometražu, stanje opreme, te kazne i prestupe vozača.

Karakteristika FMS-a koju bismo svakako želeli da istaknemo jeste da aplikacija pruža rešenja za svakog korisnika individualno, što znači da se prilagođava željama i potrebama klijenta. Sistem podrazumeva i centralizaciju podataka, mobilnost poslovanja i zaštitu važnih poslovnih informacija. Efikasan menadžment voznog parka je prilagođen i dostupan svima, bez obzira na broj vozila

Kroz FMS dobijate sveobuhvatni sistem za menadžment voznog parka – prilagodljivu platformu koja će vam omogućiti da upravljate i nadgledate sve aspekte dobro organizovanog voznog parka. Ukoliko se vaša kompanija bavi transportom, nemoguće je očekivati bezbedan transport robe i pravovremenu isporuku, ako vaša flota vozila nije u optimalnom stanju. Bezbednost vozača takođe je jedan od bitnih aspekata produktivnog, ali i etički korektnog poslovanja. Automatizacija upravljanja voznim parkom, međutim, nije rezervisana samo za kompanije koje se bave transportom robe. Svako preduzeće koje raspolaže voznim parkom, bez obzira na trenutni broj vozila, dužno je da vodi računa o vozilima, vozačima, ali i bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Upravljanje voznim parkom može iziskivati mnogo utrošenih sati i energije, a greška ipak može da se potkrade i sve informacije neće biti dostupne u isto vreme. S obzirom na činjenicu da produktivnost zapravo predstavlja odnos uloženih radnih sati i kvaliteta dobijenih rezultata, jasno je da je ulaganje u automatizaciju upravljanja voznim parkom odlična investicija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *