Kome je potrebna evidencija radnog vremena? Leave a comment

Odgovor na ovo pitanje zapravo je veoma jednostavan: svakoj kompaniji koja ima zaposlene, potrebna je organizovana i automatizovana organizacija radnog vremena. Međutim, ovog puta smo rešili da uđemo malo dublje u temu, te da se detaljnije pozabavimo pojedinim privrednim granama koje mogu profitirati ulaganjem u kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena.

Svaka privredna grana, a u najvećoj meri industrija, osetiće benefite organizacije kontrole pristupa i evidencije radnog vremena. Da bi poslovanje besprekorno funkcionisalo, potrebno je na vreme otkriti i otkloniti sve prepreke i nepotrebne troškove. Menadžment velikih sistema, iziskuje visoke troškove zapošljavanja stručnog osoblja koje će voditi računa o ovim pitanjima, te takva investicija nije isplativa na duže staze. Iz navedenih razloga, u svetu se već odomaćila, a kod nas počinje sve više da se primenjuje – automatizovana evidencija radnog vremena.

Proizvodnja predstavlja segment poslovanja u koji se ulažu velika novčana sredstva, kako u mašine i sirovine, tako i u radnu snagu. Iz ovog razloga je od velike važnosti ostvariti optimalnu produktivnost, kako bi se inicijalna ulaganja na kraju isplatila. Međutim, vremensko upravljanje osobljem, te sigurnost imovine i zaposlenih, mogu predstavljati opterećenje. Naime, proizvodni proces se u većini slučajeva odvija po smenama. Pored noćnih smena, zaposleni ponekad moraju da ostaju i prekovremeno, a raspored smena i broj radnih sati uvek mora biti besprekorno evidentiran, te takva evidencija uvek mora biti dostupna menadžmentu. Kada je proizvodni pogon veći, te broji veći broj zaposlenika, lako može doći do stvaranja redova, ako svi zaposleni na početku smene pokušavaju da prijave svoje prisustvo. Sofisticirani uređaji kao što je COSEC, imaju server-baziranu identifikacionu funkciju i ugrađen visokokvalitetan optički senzor, što omogućava registraciju prisustva za manje od jedne sekunde.

Banke i druge finansijske institucije grade svoje ime i zadobijaju poverenje klijenata, na osnovu svoje sposobnosti da zaštite njihovu imovinu i investicije. Bez obzira o kakvoj se finansijskoj instituciji radi i da li je u pitanju velika poslovnica ili mala filijala, bezbednost i sigurnost moraju biti na prvom mestu. Da bi zaštitile sebe, svoje klijente, imovinu i gotovinu, banke ulažu u najsavremenije sisteme evidencije radnog vremena i kontrole pristupa. Na ovaj način su ovlaštenim licima uvek dostupni podaci o tome ko je radio u kojoj smeni, te ko je bio prisutan kada je došlo do problema. Finansijske institucije zbog toga traže tehnološki nadograđen proizvod, koji će biti jednostavan za upotrebu, pouzdan i sposoban za povezivanje sa svim granama. Napredno biometrijsko rešenje, kao što je COSEC DOOR FMX10, zadovoljiće sve zahteve bankarske industrije. U slučajevima kada banka ima filijale širom sveta, te u različitim državama filijale podležu različitim zakonima kada je reč o radnim satima i praznicima, pred HR tim glavne kancelarije stavlja se težak zadatak usklađivanja i planiranja, te praćenja vremenskih politika. Bez automatizovane evidencije radnog vremena, ovakav zadatak je gotovo nemoguć. Ako se zadatak ne ispuni, poslovanju prete slaba produktivnost i nezadovoljstvo zaposlenih. Savremena Matrix COSEC evidencija radnog vremena, obuhvata 32 regionalne raznolikosti, sa različitim vremenima, praznicima i rasporedima za odmor.

Sve građevinske firme imaju jedan cilj: da sve projekte završe u zadatim rokovima, uz maksimalnu produktivnost, ali i bezbednost na nivou. Veće građevinske firme često posluju i na više udaljenih lokacija, što u određenoj meri može otežati kontrolu radnih sati zaposlenih. Sem toga, gradilišta se uglavnom oslanjaju i na spoljne firme preko kojih angažuju radnike. Ove i slične okolnosti mogu otežati proces evidencije radnog vremena, što može dovesti do kolapsa i kašnjenja u sprovođenju radova. Matrix kontrola pirstupa i evidencija radnog vremena i Matrix Upravljanje radnicima na ugovor, predstavljaju savršeno rešenje za sve građevinske kompanije. Radnici na gradilištima često isprljaju ruke, što im otežava kontaktno prijavljivanje prisustva. Zahvaljujući savremenim Matrix beskontaktnim uređajima, osmišljeno je rešenje i za ovaj problem

Zdravstvo predstavlja jedan od rastućih, ali i najodgovornijih sektora na tržištu. Svako poslovanje koje je odgovorno za život i dobrobit svojih pacijenata, uvek je u potrazi za naprednim tehnologijama koje će mu taj posao olakšati. Kako bi pacijenti dobili pravovremenu pažnju, neophodna je precizna i automatizovana evidencija radnog vremena, kao i prekovremenih sati zaposlenih. Sofisticirani Matrix sistem može voditi i evidenciju vremena za obrok, a zaposleni imaju pristup informacijama o svom odsustvu, koristeći Portal za zaposlene. Beskontaktni uređaji su i u ovom slučaju pun pogodak, jer omogućavaju održavanje sterilnih uslova u prostorijama bolnice

Poslednjih godina se primećuje razvoj maloprodaje. Maloprodajna industrija radi po fiksnom radnom vremenu, a cilj je da se u tom periodu mušterijama obezbedi najbolje iskustvo kupovine. Kod maloprodajnih objekata se ističe važnost kvalitetnog video nadzora, automatizovane evidencije radnog vremena i kontrole pristupa. Lanci maloprodajnih objekata posluju na više lokacija, širom zemlje, ili čak širom sveta. Osoblje HR-a mora da isprati radno vreme, ali i praznike u različitim zemljama, kao i da uskladi funkcionisanje u svakoj poslovnici, kako bi zadovoljstvo kupaca ostalo na nivou. U koju god poslovnicu jedne kompanije kupac da ode, očekuje isti tretman i isti kvalitet usluga. Putem Matrix centralizovane kontrole radnog vremena, omogućava se istovremeni uvid u radne sate zaposlenih na različitim lokacijama.

Organi državne uprave moraju preduzeti sve dostupne mere da bi poslovali produktivno i efikasno. Za vladine organizacije, vrlo je važna sigurnost ljudi i imovine, a pristup poverljivim informacijama bez potrebne identifikacije i verifikacije, može rezultirati ogromnim sigurnosnim problemima. Efektivna kontrola odlazaka i odmora, olakšava posao HR timu, a na ovaj način se sankcioniše i odsustvo sa posla bez prethodno podnešene prijave ili neovlašteno produžavanje trajanja pauza. Bimoetrijski sistem prisustva sasvim isključuje dugotrajan i nepotreban proces analiziranja papirologije

Savremena evidencija radnog vremena veoma je važna i kod transporta robe i logistike. Matrix Evidencija radnog vremena može da izračuna prisustvo zaposlenih, odsustvo i prekovremeni rad, te se mogu dobiti podaci i o pauzama. Prelazeći unapred određenu rutu, vozač ili kurir se može prijaviti na određenim parametrima i to putem mobilnog telefona. Na ovaj način se lakše upravlja vremenom i vodi računa o bezbednosti vozila, robe i zaposlenih. 

Kvalitetno obrazovanje garantuje svetlu budućnost zemlje. Zbog toga bi bezbednost učenika uvek trebalo da bude na prvom mestu. Sve više obrazovnih ustanova primenjuje savremene sisteme evidencije prisustva. Na osnovu prikupljenih podataka, obrazovne institucije putem e-maila ili SMS-a mogu obavestiti roditelje o mesečnom prisustvu učenika. Takođe je moguće voditi evidenciju i o radnim satima zaposlenih. Biometrijsko očitavanje sprečava i prijavljivanje učenika od strane trećih lica, te se na ovaj način radi na disciplini i istovremeno se dobija tačan uvid u stanje. 

IT preduzeća su uglavnom vrlo fleksibilna kada je radno vreme u pitanju, ali to u određenoj meri, može otežati evidenciju radnih sati. Matrix Evidencija radnog vremena omogućava felksibilno merenje, što znači da se proveravaju samo ukupni radni sati u toku meseca, bez obzira na vremenske promene. Svedoci smo cvetanja industrije Call Centra, a usluge su dostupne 24/7. Neprekidno radno vreme podeljeno u nekoliko smena, može predstavljati pravi teret za efikasnu evidenciju radnog vremena. Matrix Evidencija radnog vremena štedi vreme HR-u, jer nudi automatsku obradu prisustva. Automatizovani proces štedi vreme i smanjuje greške u platnom spisku, što dovodi do porasta produktivnosti i do povećanja zadovoljstva zaposlenih

Ugostiteljstvo, možda više od bilo koje druge industrije, svoj uspeh izjednačava sa zadovoljstvom mušterija. Ako su posetioci zadovoljni, postaće verne mušterije, a vrhunske usluge ili smeštaj će preporučiti i drugima. Kako bi sve usluge bile blagovremeno pružene, a zaposleni zadovoljni, važna je transparentnost i tačan obračun radnog vremena. Ako je u pitanju lanac hotela ili odmarališta, menadžment mora biti u toku sa prisustvom i odsustvom zaposlenih po smenama, na različitim lokacijama. Hoteli koji su otvoreni 24/7, moraju optimalno planirati smene. Menadžement mora imati pristup preciznoj evidenciji radnog vremena, te nema prostora za greške. 

Trudili smo se da pokrijemo privredne grane koje zaista zahtevaju automatizovanu evidenciju radnog vremena. U suprotnom, produktivnost, bezbednost, efikasnost i informisanost mogu ispaštati. Ulaganje u automatizaciju radnog vremena je jednokratna investicija sa dugoročnim pozitivnim efektima. Bez obzira da li vaše poslovanje spada u navedene privredne grane, ili se teme vašeg poslovanja nismo dotakli u ovom tekstu, predlažemo da nas kontaktirate, da biste dobili dodatne informacije. Tvrdnja s početka teksta i dalje stoji: ako imate zaposlene, sigurno vam je potrebna i kvalitetna evidencija radnog vremena.

Pročitaj još:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *