Rampe i kapije – automatizacija kontrole pristupa Leave a comment

Sigurnost i bezbednost imovine, objekta i osoba koje se nalaze u objektu, svuda i uvek bi trebalo da bude prioritet. Bez obzira da li je reč o privatnom ili poslovnom objektu, bezbrižnost je nemoguća ukoliko večito razmišljamo o potencijalnom riziku. Dakle, možemo se složiti da je bezbednost veoma važna, ali ostaje pitanje – odakle početi? Odgovor je veoma jednostavan i logičan – počećemo od početka.

Kada je sam pristup objektu osiguran od svih spoljašnjih uticaja, znamo da imamo jaku prvu liniju odbrane. Ukoliko je prva linija odbrane dovoljno jaka, bezbednosne mere na ostalim parametrima služe zapravo kao mere predostrožnosti. Da bismo situaciju tako postavili, neophodno je da se prvo fokusiramo upravo na ulaz – rampe i kapije.

Rampe i kapije su danas u velikoj meri modernizovane i automatizovane. Takve karakteristike opreme i napredna tehnologija, dozvoljavaju nam da najdelikatniji segment brige o bezbednosti prepustimo upravo automatizovanoj kontroli pristupa.

Kapija je oduvek bila simbol sigurnosti i očuvanja naše privatnosti. Nekada su kapije izrađivane sa idejom da budu teške i glomazne, kako bi uljezi teško mogli da priđu posedu. Danas su automatizovane kapije vrlo elegantne, a fokus se prebacio na unapređenje sofisticirane tehnike i tehnologije iza same kapije. Dodatnu sigurnost će vam sigurno pružiti i instaliran interfon. Interfonski sistemi omogućavaju komunikaciju i vizuelni kontakt sa osobama koje pokušavaju da uđu na vaš posed.

Automatizovane kapije nisu rezervisane samo za prilaz vašem domu. Garaža ili radionica takođe mogu biti zaštićene ovakvom opremom. Budući da garaže i radionice često čuvaju vrednu imovinu poput automobila ili skupih alata, dodatni oprez nikada nije na odmet. Jedan od primarnih razloga zbog koga se većina danas opredeljuje za automatizaciju kapija, jeste izbegavanje ručnog otvaranja i zatvaranja kapije ili garaže. Dok ručno otvarate garažna vrata, vaš automobil je izložen brojnim rizicima, a po debelom minusu ili kiši niko nema želju da napušta automobil. Jednostavnim pritiskom na taster daljinskog upravljača – kapija je otvorena. Kada su električne kapije zatvorene, one ne mogu biti nasilno otvorene, što pojačava vašu sigurnost

Dalje se postavlja samo pitanje koji tip kapije predstavlja idealno rešenje – da li vam je potreban motor za kliznu, krilnu kapiju ili segmentna vrata. Ako nemate prostora za krilnu kapiju, klizna kapija je pravo rešenje za vas! Klizne kapije su najčešće jednokrilne i otvaraju se kretanjem točkića po vođici, te im je potrebna horizontalna površina za otvaranje. Automatizacija krilnih kapija započinje ugradnjom motora, a može biti reč o kapijama sa jednim ili dva krila, te se mogu otvarati ka unutra ili ka spolja. Motori za segmentna vrata najčešće se koriste za daljinsko otvaranje garažnih vrata. U ovom slučaju, neophodno je obezbediti dovoljno vertikalnog prostora za otvaranje, budući da se u tom smeru otvaraju i vrata, te tako omogućavaju bolju iskorištenost prostora u garaži. Na izbor snage motora u najvećoj meri utiče vrsta kapije ili vrata koje motor otvara, odnosno da li je reč o industrijskim ili kućnim vratima.

Popularnost automatizovanih rampi raste iz dana u dan i one postaju nezamenljive kada je u pitanju regulisanje protoka posetilaca. Savršen su izbor za kontrolu pristupa parkingu, magacinu ili preduzeću. 

Ulaganje u rampe može da deluje kao velika investicija, međutim na cenu utiču brojni faktori. Snaga motora će u velikoj meri uticati na cenu, pa bi funkcionalnost rampe trebalo prilagoditi svojim potrebama. Naime, frekventnost posetilaca koji pristupaju prostoru koji je ograđen rampom, uticaće na izbor modela. Ako je frekvencija poseta mala, nema potrebe da ulažete u skupe modele, ali slabiji modeli neće izdržati podizanje rampe nekoliko puta u minuti. Na cenu će uticati i dužina ruke – različiti modeli pružaju različite dužine barijere. Dodatno možete napraviti izbor između plastificiranih ili pocinkovanih rampi. Ono što nije izbor, nego je svakako potreba, je činjenica da rampa mora biti vidljiva i po lošem vremenu i noću. Za rešenje ovog problema, na ruku rampe se mogu montirati fosforne nalepnice ili led trake. Da biste izabrali pravi model za svoje potrebe, predlažemo da se posavetujete sa ekspertima.

U zavisnosti od toga da li rampu postavljate sa idejom automatizovanog pristupa privatnim domovima i stambenim jedinicama ili poslovnom prostoru, otvaranje rampi se može postići putem daljinskog upravljača ili postavljanjem posebnih senzora, koji detektuju svakog ko se približi rampi. Postoji i opcija digitalnih šifratora. 

Ljudi su oduvek kapije i rampe posmatrali kao prvu liniju odbrane, a bedemi su oduvek bili ono čemu se poklanjala pažnja prilikom planiranja zaštite imovine ili teritorije. Vremena se menjaju, tehnika i tehnologija se razvijaju ogromnom brzinom, ali činjenica ostaje – osiguravanjem samog pristupa objektu, postavljamo jake temelje za sigurnost svega u šta smo ulagali i do čega nam je stalo. Vremenom su kapije i rampe izgubile na masivnosti, a dobile na funkcionalnosti, eleganciji i automatizmu. Nova era zaštite vaših poseda ja otpočela i vreme je da i vi postanete deo priče o automatizovanoj kontroli pristupa.

Kako bi kapija i rampa funkcionisale besprekorno, neophodno je njihove funkcije uskladiti sa vašim potrebama. Na ovaj način postižete optimalno rešenje, bez nepotrebnih izdataka. Pozivamo vas da se obratite stručnom timu Videomonta i da zajedno pronađemo odgovor na pitanje vaše bezbednosti.

Pročitaj još:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *