GPS vozila – praćenje vašeg vozila u stopu Leave a comment

Istraživanja pokazuju da prosečna osoba u svom automobilu ukupno provede više od 20 dana godišnje. Naravno, ova brojka je mnogo veća za sve one čiji posao podrazumeva svakodnevnu vožnju ili transport robe. Svog četvorotočkaša gotovo više da i ne doživljavamo kao prevozno sredstvo, nego više kao ljubimca ili čak člana porodice. Život savremene porodice postaje nezamisliv bez (bar jednog) pouzdanog automobila. Potreba da osigura svoje vozilo od otuđivanja i vožnju učini bezbednom, javlja se kako kod pojedinca, tako i kod velikih kompanija. Kada su u pitanju kompanije koje poseduju vozni park, uspešno poslovanje i ostvarenje ciljeva je nemoguće bez podataka o tome gde se određeno vozilo nalazi u tačno određeno vreme. Raspolažući informacijama o lokaciji vozila, lako možemo utvrditi da li se vozilo nalazi tamo gde bi i planski trebalo da se nalazi, a savremeni GPS softver, odnosno sistem satelitskog praćenja i navigacije vozila, pruža i brojne druge informacije i opcije (dužina puta, potrošeno gorivo, brzina kretanja, dinamičko rutiranje…). Iako su ovakvi sistemi prvobitno bili konstruisani za potrebe vojske, kvalitetna i napredna tehnologija je, kako to obično i biva, našla svoje mesto i odomaćila se i u svakodnevnom životu.

Osnovni cilj kompanije koja uloži u kvalitetan GPS hardver i softver, jeste da optimizuje troškove voznog parka, ali i da onemogući zloupotrebu poslovnih vozila od strane zaposlenih. Kako bi kompanija poslovala besprekorno, sve informacije moraju biti blagovremeno dostupne. Prikupljanje podataka, sortiranje i jednostavan prikaz prikupljenih informacija u zadatim rokovima, često postaje preveliko opterećenje za zaposlenike. Kada je reč o većem korporativnom voznom parku, teško je uvek imati na umu sve bitne informacije, kao i lokacije svakog vozila. Tu u pomoć priskače savremeni GPS softver, odnosno sistem globalnog pozicioniranja. Zahvaljujući organizaciji informacija koju vrše GPS uređaji, lako dolazimo do podataka koji se tiču datuma, vremena i lokacija, a koji su predstavljeni preko jednostavnog interfejsa. Postoji opcija daljinske dijagnostike, putem dodatno ugrađenih senzora i telemetrijske opreme, što će dodatno olakšati ceo proces uočavanja i rešavanja problema, čak i kada je vozilo udaljeno od centrale

Zahvaljujući instaliranom GPS uređaju, u mogućnosti ste da svoja vozila učinite bezbednim, te da 24/7 budete informisani o trenutnoj lokaciji vozila. Budući da su sve informacije dostupne u realnom vremenu, ukoliko do otuđenja vozila i dođe, u svakom trenutku ćete znati gde se vaše vozilo nalazi, što će olakšati posao i nadležnim organima. Prvi korak jeste sama instalacija uređaja i propratnog softvera, kako bi sistem mogao da preuzme informacije sa GPS satelita u realnom vremenu. Nakon prikupljanja informacija (brzina, kretanje, lokacija, smer), materijal se skladišti i dostupan je kada god je to potrebno. Važno je da GPS uređaj bude povezan sa elektronikom vozila na ispravan način, da bi sistem besprekorno funkcionisao, vozilo učinio bezbednijim i onemogućio krađu. Nakon pravilne instalacije uređaja, svoje vozilo ćete moći da pronađete preko cloud softvera, koristeći mobilni telefon ili računar.

Ulaganje u kvalitetan GPS je veoma važno za kompanije koje posluju u različitim granama industrije i različitim vrstama poslovanja – od transporta i distribucije, preko poljoprivrede, do građevine i različitih uslužnih delatnosti. Zahvaljujući naprednom softveru i mogućnostima integracije sa drugim sistemima, savremeni GPS se može prilagoditi privatnim automobilima, taksi vozilima, vozilima kurirskih službi, ali i kamionima koji prelaze velike kilometraže. Sistem omogućava lociranje, nadgledanje i praćenje vozila u realnom vremenu, arhiviranje podataka i kasniju analizu prikupljenih podataka i donošenje važnih odluka. Na osnovu različitih potreba poslovanja, prilagođavaju se funkcije i osnovni parametri sistema. 

Osnovne funkcije koje odlikuju savremeni GPS vozila su:

  • praćenje putanje vozila
  • praćenje broja pređenih kilometara
  • opomena u slučaju prekoračenja dozvoljene brzine kretanja
  • praćenje broja obrtaja motora
  • praćenje nivoa goriva i napona na akumulatoru
  • kontrola pritiska papučice gasa
  • prezentovanje periodičnih izveštaja

Osim ovih osnovnih funkcija, svaka industrijska grana, prema potrebama poslovanja, sebi može priuštiti i dodatne opcije. Primera radi, kod GPS praćenja građevinskih mašina, od velike koristi će biti funkcija uvida u mape gradilišta i geozone ili praćenje temperature na različitim površinama. 

Ističemo da su sve bitne informacije dostupne u realnom vremenu, ali je važno naglasiti da je zahvaljujući sistematskom arhiviranju, moguće i naknadno pretraživanje i uvid u izveštaje. Na osnovu dobijenih izveštaja mogu se izvršiti podešavanja, što će dovesti do uštede vremena i novca. Moguće je pristupiti izveštaju po vozaču, ili izveštaju po vozilu ili grupi vozila. Izveštaj je dostupan u različitim formama i formatima: tekst, grafikon ili tabela, u PDF ili Excel formatu. Moguće je odrediti tačan period nakon koga se formira izveštaj, kao i kriterijum prema kojem se prikupljene informacije analiziraju.

Razvijene kompanije svoj poslovni uspeh u velikoj meri zasnivaju na ekonomičnosti poslovanja. Svakodnevna ušteda u vremenu i novcu je ultimativni cilj svakog poslovanja. Kompanijama koje poseduju sopstvenu flotu vozila, zaštita imovine i bezbednost vozača je prioritet. Sve navedene stavke se mogu ostvariti ulaganjem u instalaciju kvalitetnih GPS softverskih i hardverskih rešenja. GPS uređaji se ne koriste samo za sprečavanje krađe vozila (mada se njihova uloga u tom segmentu ne može zanemariti), nego se mogu koristiti i za praćenje ponašanja vozača, praćenje potrošnje goriva i praćenje putanja odnosno ruta

Kao što smo već napomenuli, veoma je važno da vaš GPS uređaj bude pravilno instaliran. Svakako je mudro obratiti se stručnjacima za pomoć. U slučaju da je vaš osnovni razlog za instalaciju GPS uređaja upravo zaštita od krađe i mogućnost jednostavnog lociranja vozila, važno je da tragač bude postavljen tako da ne bude uočljiv, ali da je u mogućnosti da primi satelitske signale. 

Savremena GPS rešenja rezultat su konstantnog napretka u razvoju tehnike i tehnologije, a svoju primenu nalaze kako kod velikih kompanija sa sopstvenim voznim parkom, tako i kod pojedinaca koji žele da zaštite svog “ljubimca”. Dostupnost podataka u realnom vremenu, putem mobilnog telefona ili računara, omogućava vam da uvek “pratite svoje vozilo u stopu” i budete u toku sa svim važnim informacijama koje se tiču funkcionisanja same mašine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *