Tri saveznika za bezbednost - interfon, kamera i alarm

Tri saveznika u borbi za vašu bezbednost – upoznajte Interfon, Kameru i Alarm! Leave a comment

Superjunaci i heroji su uglavnom akteri dečjih priča i stripova i retko kada ih se odrasli sete i pozivaju u pomoć. Mada smo još u detinjstvu postali svesni da će superheroji rešiti svaki problem i doneti spokoj i mir – kao odrasle, odgovorne i ozbiljne osobe, polako prestajemo da verujemo u čuda i u supermoći. Iako smo u odraslom dobu suočeni sa više problema nego u detinjstvu, superjunake napuštamo kao kreacije mašte i okrećemo se suvoparnom razrešenju situacije. Možda će vas iznenaditi, ali heroji zaista postoje i to prerušeni i anonimni, baš kao i u stripovima i filmovima. A, kriju se tu, da, baš tu, na dohvat ruke

Glavni zadatak superjunaka je da izbave osobe suočene sa opasnošću, da ih nepovređene izvedu iz kritičnih situacija i obezbede im bezbrižno sutra. Baš je to uloga i glavnih aktera današnje priče – Interfona, Kamere i Alarma!

Superjunaci ponekad i sarađuju, te stvaraju i koalicije, u želji da se što spremnije suoče sa zlikovcima koji vrebaju iza ćoška. Koaliciju naših junaka mogli bismo nazvati Bezbednost. Mada i razdvojeni mogu da se izbore sa zločinima i pretnjama, naši junaci su zajedno daleko jači, međusobno se dopunjuju i čine moćan štit. Interfon, Kamera i Alarm su svoje supermoći doveli do savršenstva: dok drugi superjunaci čekaju da do zločina dođe, pa tek onda reaguju, naši heroji su fokusirani na prevenciju, zaštitu i potom, ako do prestupa ipak dođe, sprovođenje počinilaca pravdi.

Naš prvi superjunak je Interfon. Interfon možemo nazvati i prvom linijom odbrane, jer se nalazi na samom ulazu u dom. Postoje različite vrste interfona, u skladu sa različitim potrebama i zahtevima vlasnika nekretnine. Interfonski sistemi se sastoje od spoljašnje i unutrašnje jedinice, koje omogućavaju nesmetanu komunikaciju između posetilaca i domaćina. Savremeni interfoni su opremljeni kamerama, koje pored audio, dozvoljavaju i vizuelni kontakt sa gostima. Instalirani video interfonski sistemi omogućavaju prepoznavanje preko glasa i slike, komunikacija se vrši preko mikrofona, a ako posetilac prođe sve sigurnosne mere, otvara se elektronska brava i gost može da prođe. Interfonski sistem pred potencijalnog gosta postavlja niz pitanja, na koja samo odabrane osobe mogu da odgovore. Interfon je superheroj koji je pomalo sumnjičav i uvek će zahtevati od posetioca da se predstavi i traži odobrenje za pristup.

Sledeći superjunak, koji radi u tišini i tajnosti, je Kamera. Kamera je povučena, sakrivena, radi bez prevelike pompe. Ipak, rezultati koje redovno prikazuje, više su nego vrhunski. Kamera budnim okom prati sve što se događa, a može se pohvaliti i fotografskim pamćenjem. Sve što Kamera vidi, pohranjeno je u memoriji, pa se određeni segmenti mogu pregledati više puta i, po potrebi, koristiti i kao punopravni dokaz. Kamera je povučeniji superjunak od Interfona, nije sklona ispitivanju, ali odlično pamti lica i savršeno memoriše sve promene. Dokazi koje nudi kamera ostavljaju bez reči, jer, suočen sa snimkom, nijedan počinilac ne može da porekne svoje delo. Prostor uglavnom pokriva nekoliko kamera, tako da idealno osmotre željenu lokaciju. Ovu komponentu opreme za video nadzor trebalo bi postaviti diskretno, tako da ne privlači pažnju, ali da ipak može da pokrije optimalni prostor. U zavisnosti od želja i potreba, kamere za video nadzor se postavljaju tako da pokrivaju prostor oko nekretnine, prilaz kapiji, kao i pomoćne prostorije. Po želji, kamerama može da se pokrije i deo enterijera.

Za razliku Kamere koje uvek radi u tišini, Alarm je superheroj koji svoje prisustvo rado obelodanjuje. Na svaku nezakonitu radnju, na svaku neočekivanu promenu, Alarm će burno reagovati. Senzori registruju sve promene, uključujući tu provalu, požar, poplavu, te sistem dojavljuje alarmnu situaciju korisniku. Alarmi ne kriju svoje prisustvo, pa se instalirani alarmni sistem često može primetiti preko upozoravajuće signalne lampice. Na ovaj način Alarm, iako obožava da glasno iznenadi nezvane goste, vandale može i da odbije od planirane provale.

Kao što svi superjunaci imaju svoju centralu, tako su i naši u stalnom kontaktu sa svojom centralom – Monitoring centrom. Alarmni sistem može biti povezan sa monitoring centrom, koji prati rad sistema 24/7. Ukoliko dođe do alarmantne situacije, a niko se trenutno ne nalazi u samom objektu, monitoring centar na sebe preuzima ulogu čuvara. Nakon aktiviranja detektora, signal se šalje od alarma do nadzorne stanice – monitoring centra. U skladu sa situacijom, dalje se preduzimaju unapred utvrđeni koraci i, po potrebi, kontaktiraju nadležni organi. 

Video nadzor je takođe povezan sa svojom stanicom – centralom Video monitoringa. Na ovaj način, stručna lica mogu da prate sva dešavanja u i oko zaštićenog objekta, koristeći posebne napredne softvere. Zahvaljujući upravo naprednoj tehnologiji, operativci ne moraju biti sve vreme fokusirani na live stream, jer će ih vizuelno i zvučno obaveštenje opomenuti ukoliko dođe do neke promene ili dešavanja. Lažni alarmi se na ovaj način uspešno eliminišu, dok u slučaju stvarnih kritičnih događaja, profesionalci reaguju prema unapred utvrđenoj proceduri.

Naši saveznici u borbi za bezbednost – Interfon, Kamera i Alarm, mogu da obave fantastičan posao razdvojeni, ali su ipak najbolji timski igrači. Povezani sa centralom, često ne dozvoljavaju da do zločina uopšte dođe, što je, moramo priznati, ultimativna supermoć jednog heroja! 

Ukoliko ste zainteresovani da postanete deo priče u kojoj su superjunaci stvarni i zaista izvode čuda po pitanju vaše bezbednosti, slobodno nas kontaktirajte. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *