Šta sve utiče na cenu Video nadzora?

Šta sve utiče na cenu kompletnog video nadzora našeg doma Leave a comment

Montiranje video nadzora u domu je prava investicija, ako želimo život s manje stresa, bez nervoze i stalne brige. Ako je ideja da na putovanju mirno spavamo, jer znamo da neko budno pazi na našu nekretninu, video nadzor je pravi odgovor. Međutim, pre instalacije video nadzora, neophodno je ispuniti dva uslova: utvrditi optimalni paket video nadzora baš za naš dom i utvrditi cenu paketa koja se uklapa u naš budžet.

Ukoliko bilo koji od dva navedena uslova nije ispunjen, nećemo osetiti pun doživljaj video nadzora. Naime, ukoliko oprema optimalno ne pokriva našu nekretninu ili ne ispunjava sve naše želje i potrebe, problem smo rešili samo polovično. Ako ne možemo izdvojiti budžet za željenu opremu, nažalost svoju zamisao nećemo moći da realizujemo. Da bismo postigli optimalan odnos cene, kvaliteta i ispunili sve svoje potrebe uz minimalna ulaganja, najbolje se obratiti stručnjacima u kompanijama koje se bave prodajom i montiranjem opreme za video nadzor. Kako biste što bolje ušli u materiju i saznali šta sve to utiče na cenu opreme za video nadzor i ukupan trošak kada je montiranje u pitanju, rešili smo da iznesemo par reči o najbitnijim faktorima.

Kao što se dalo pretpostaviti, na ukupnu cenu utiče vrsta i broj kamera. U većini domova, cilj je da se kamerama pokriju ulazna vrata, okućnica, pomoćni objekti (kao što je garaža) i, po potrebi, unutrašnjost doma. Uzevši u obzir teren koji bi trebalo pokriti, četiri kamere deluju kao odličan izbor za početak. U ponudi su DVR sa većim brojem priključaka, pa je savet da investirate u takve snimače, da biste kasnije mogli, po želji, da priključite dodatne kamere na isti uređaj.

Na cenu će, sem broja, uticati i kvalitet i dodatne funkcije kamera, kao i maksimalna rezolucija. Jasno i jednostavno – što je veća rezolucija, veća je i cena. Rezolucija može biti HD (720p) i Full HD (1080p). Kamere sa nižom rezolucijom, radi smanjenja troškova, koristiće se svuda gde identifikacija detalja, poput lica ili natpisa, nije ključna. Kamere sa nižom rezolucijom se često koriste za monitoring dece ili za praćenje rada osoba čije usluge plaćamo (majstori, dadilje, baštovani…). Ako želite da posedujete snimak na kojem se jasno vidi lice, detalji i registarske tablice, predlog je da uložite nešto više, u full HD kamere.

Kada je reč o posebnim funkcijama kamera, uočavamo razlike između kamera koje su namenjene za nadzor enterijera i eksterijera. Kamere koje nadziru okućnicu i dvorište moraju biti vodootporne i odolevati različitim vremenskim uslovima. One koje se nalaze unutar kuće, uglavnom su manje otporne, a izbor često pada na takozvane bullet i dome kamere. Dodatna funkcija jeste i D/N, odnosno kamere sa dnevnim i noćnim režimom rada. Kamere koje poseduju IC diode, automatski prelaze na noćni režim rada kada nema dovoljno svetlosti. Cene kamera značajno varijaju, pa zajedno sa profesionalcima donesite odluku o broju kamera, kao i vašim potrebama za dodatnim funkcijama.

Kao neizbežan deo opreme za video nadzor, na cenu utiču i snimači – odnosno DVR i NVR. Kao što smo već rekli, snimači mogu imati različit broj priključaka za različit broj kamera. Ako planirate da pokrijete prostor pomoću četiri kamere, možete kupiti DVR sa četiri priključka. Međutim, ukoliko postoji mogućnost da u budućnosti poželite da instalirate dodatne kamere, savet je da odmah uložite u uređaj sa većim brojem priključaka, jer ćete tako uštedeti na duže staze. Naravno, odluka je uvek na vama. Varijacije u ceni tiču se i rezolucije u kojoj se snimljeni materijal može pohraniti i reprodukovati i raspoložive memorije hard diska (koja direktno utiče na sposobnost snimača da snimljeni materijal čuva određeni vremenski period).  

Neki bi rekli da je analogni sistem već stvar prošlosti, međutim analogni sistemi visoke rezolucije su veoma pristupačni, pa su zato i dalje popularni, posebno kada je reč o kućnom video nadzoru. Dakle, na konačnu cenu, u određenoj meri, utiče i tip sistema, odnosno tehnologija koja stoji iza kamera i snimača. HD CVI (High Definition Composite Video Interface) kamere su povezane preko koaksijalnih kablova sa snimačem i daju snimke odlične rezolucije. Najmodernija tehnologija su IP sistemi (Internet Protocol), koji mogu da rade i bežično i direktno su povezani na NVR. Ovakvu tehnologiju danas najčešće koriste preduzeća, ali svoju funkciju nalazi i u domovima, posebno ako ste za veću sigurnost, višu rezoluciju i dodatne funkcije, spremni da izdvojite više novca.

Dodatni trošak, a mi bismo rekli razumna investicija, jeste i opcija video monitoringa. Zahvaljujući ovoj usluzi, za vas 24 časa dnevno, 7 dana u nedelji, radi ceo tim, koji pažljivo prati i reaguje na sve promene koje kamera zabeleži. Prilikom uočavanja pomeranja ili sumnjivih aktivnosti, profesionalci postupaju prema unapred utvrđenoj proceduri – pozivaju nadležne organe ili vlasnika nekretnine. Odabirom opcije usluge video monitoringa možete biti potpuno mirni jer znate da je vaš dom, čak i kada ste vi hiljadama kilometara udaljeni, u sigurnim rukama.

Iako na prvi pogled deluje vrlo primamljivo – instalacija video nadzora u sopstvenoj režiji može vas zapravo koštati više novca i živaca. Nestručna osoba rizikuje da opremu nepravilno ugradi, pa će tako ostvariti dupli gubitak: uložiće u opremu, a neće ostvariti zaštitu. Kupovina opreme bez prethodnog savetovanja sa stručnim licem, može da rezultira slabom zaštitom, usled nabavke neadekvatne ili opreme lošeg kvaliteta (loš ugao, loša slika…). Sem toga, zakon nalaže da licencirana firma obavi montiranje opreme za video nadzor. U suprotnom se snimljeni materijal ne može koristiti kao valjan dokaz na sudu.

Na vama je da uzmete u obzir sve faktore koji utiču na cenu opreme za video nadzor i doneste odluku, osvrćući se pri tom na raspoloživi budžet. U pronalaženju optimalnog rešenja, uvek će vam u pomoć izaći naš profesionalni tim, koji će se dodatno potruditi da budete zadovoljni svojom investicijom i da ispunite sve svoje potrebe, bez nepotrebnog izbijanja dinara iz vašeg džepa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *