IP kamere – vrste, karakteristike i funkcije Leave a comment

Šta su IP kamere?

IP (mrežne kamere) su digitalne kamere za Video nadzor koje u sebi poseduju Senzor slike (u megapikselima), objektiv i potrebni čipset (CMOS). IP kamere su trenutno poslednji i najbolji standard kod video nadzora. Određeni modeli kamera koriste i napredne funkcije Video analitike (analize i funkcije u toku snimanja u realnom vremenu).

Kakve sve IP kamere postoje?

Različitost kod IP kamera, pored čipova, procesora i senzora slike, ogleda se i u obliku kućišta same kamere. Oblik kućišta dosta zavisi od namene kamere (za unutrašnju ili spoljnu montažu, za plafon ili zid, itd.). Kao i kod Analognih HD kamera, postoje sledeća kućišta:
– Dome
– Bullet
– Box
– Fisheye
– Panoramic
– PTZ

Pri  izboru sistema video nadzora, uključujući i kamere, biramo opcije koje će zadovoljiti sve naše potrebe i zahteve. Od podjednake je važnosti i da idemo u korak s vremenom, te da biramo opremu koja je aktuelna, napredna i poslednja reč tehnologije. Na taj način, možemo biti sigurni da naš sistem za video nadzor pokriva sve probleme i situacije, koje prethodni modeli možda nisu uspevali da reše. U idelanom svetu, cilj je da izbegnemo otuđivanje naše imovine ili nastanak materijalne štete. S druge strane, ako do razbojništva ili vandalizma ipak dođe, od velike je važnosti da na raspolaganju imamo informacije koje će doprineti razrešenju situacije.

Analogne HD kamere omogućavaju gledanje snimaka uživo preko P2P konekcije. P2P (peer-to-peer) konekcija podrazumeva postojanje kompjuterskih sistema koji su međusobno povezani, pa se razmena informacija vrši bez potrebe za centralnim serverom. IP video nadzor, podrazumeva postojanje IP kamera, a omogućava gledanje snimaka uživo, preko LAN ili internet konekcije.

Bitna stavka jeste da se aktivnost IP kamere i snimljen materijal mogu pratiti sa bilo koje udaljenosti, a jedini preduslov je postojanje internet konekcije. Ipak, ova karakteristika, koliko god važna, nije ekskluzivna za IP nadzorne sisteme. Međutim, ono što jeste posebna prednost IP nadzornih sistema, tiče se napretka tehnologije, odnosno mogućnosti uvida u analitiku. IP mrežne kamere često imaju ugrađenu moćnu video analitiku. Video analitika predstavlja korišćenje kompjuterske analize radi skeniranja zabeleženog materijala u realnom vremenu. Takav pristup omogogućava automatsku identifikaciju, dakle bez direktnog uticaja operatera sistema, koji nadgleda ceo proces iz kontrolnog centra. To je ujedno i razlog zašto se ovakva analiza naziva Inteligentnom video analitikom.

Pošto je reč o umrežavanju preko interneta, otvorene su zanimljive opcije, poput obaveštavanja putem imejla. Naime, sve promene ili detektovani pokreti, elektronskom poštom se mogu dojaviti korisniku. Postoji i opcija obaveštavanja putem SMS-a. Na ovaj način ostajete u središtu dešavanja i možete reagovati na vreme – zapravo, možete reagovati i u samom momentu nastanka problema. Savremena oprema nudi i opcije koje su poznate pod nazivom inteligentna detekcija pokreta. Reč je o pametnim tehnologijama, koje mogu same da detektuju i razlikuju oblike, objekte ili ljude, pa čak i da ih prepoznaju ili prebroje. IP kamere imaju zasebne IP adrese, te imaju ugrađen web i FTP server.

IP nadzorne kamere priključuju se na NVR, odnosno server na mreži, ali postoje i potpuno autonomne IP kamere, koje materijal skladište na internu SD karticu ili šalju informacije na mrežno skladište podataka.

Sam IP video nadzor, podrazumeva makar jednu IP kameru, koja je povezana sa snimačem (NVR) ili je autonomna. Pored hardvera (koji uključuje i odgovarajući hard disk), pažnju bi trebalo usmeriti i na izbor određenog softvera. Materijal se može reprodukovati na monitoru ili TV prijemniku. IP kamera može, a i ne mora biti priključena na PC, jer funkcioniše nezavisno od njega.

Prednost koju ne smemo zanemariti je tzv. PoE napajanje (Power over Ethernet). Jednostavno objašnjenjo, PoE omogućava da se putem istog kabla vrši i prenos podataka i napajanje. Pored estetike, PoE napajanje obezbeđuje uštedu materijala, a samim tim, rezultira uštedama i na polju finansija. Štedite novac tako što birate napredne tehnologije, koje ostvaruju uštedu materijala. Ne zvuči loše, zar ne?

Budući da je reč o pametnim IP sistemima za video nadzor, moguća je i integracija u postojeće ili naknadno postavljene alarmne sisteme. Na pojednostavljen, efikasan i savremen način, postiže se kompletna kontrola nad situacijom. Kada je reč o kabliranju, valjalo bi napomenuti da se IP video nadzor može priključiti na postojeće mrežne sisteme. U većini kancelarija već postoje kablovi na koje se može priključiti IP video nadzor, što predstavlja uštedu u startu.

Napredak tehnologije omogućava da održimo kontakt čak i kada smo kilometrima udaljeni. Ovakav pomak odnosi se na svakodnevnu komunikaciju, ali i na savremena dostignuća video nadzora. IP nadzorni sistem omogućava da u svakom trenutku budete informisani o svim promenama koje se dešavaju u i oko objekata koje IP nadzorni sistem pokriva. Ističemo i dodatnu prednost – kvalitet samog video snimka je neuporedivo bolji i jasniji, jer je rezolucija značajno veća u odnosu na analogne kamere. Pored opcije da naknadno pregledate snimljeni materijal, postoji mogućnost i praćenja dešavanja uživo.

Same IP kamere se najčešće posmatraju kao kombinacija kamere i računara. S tim u vezi, ovakve kamere nude pregled prostora u i oko objekta u velikoj rezoluciji (rezolucije idu i preko FullHD – 1080p(2MP)). S obzirom na činjenicu da je reč o visokoj rezoluciji, kvalitetan snimak će obezbediti uočavanje detalja i postaće vredan dokazni materijal.

Dok analogna kamera šalje jednosmerne signale koji završavaju u DVR uređaju, IP kamera je dvosmerna i kao što smo već napomenuli, može se dodatno integrisati sa postojećim sistemima, poput alarmnih. Savetujemo da dodatnu pažnju poklonite izboru adekvatnog softvera, kao i dodatnih karakteristika samih IP kamera: da li je neophodno da poseduju infra-red (IR) diode za režim noćnog rada, kao i odabir IP – stepena zaštite  kamere. Pojedine IP kamere mogu biti opremljene i dodatnim memorijskim karticama, čime se umnogome povećava prostor za skladištenje snimljenog materijala.

Da rezimiramo, ugradnja IP nadzornog sistema uštedeće vam vreme i novac: Inteligentna video analitika proces detekcije i identifikacije obavlja sama, PoE napajanje obezbeđuje korišćenje jednog kabla i za napajanje i za prenos podataka, nadzorni sistem se lako povezuje sa postojećim sistemima, a postavka je jednostavna jer većina poslovnih prostora već ima ugrađene potrebne kablove, na koje se prikači IP video nadzor.

Sve u svemu, teško nam je da uočimo loše strane IP video nadzora, a oduševljeni smo napretkom tehnologije i svim mogućnostima koje IP kamere i ceo sistem mogu da ponude. Iskoristite prednosti tehnološkog napretka i budite u toku sa svim dešavanjima koja se tiču stanja vaše imovine.

Reč je o velikim koracima u napretku tehnologije, koji su implementirani u nadzorne sisteme.

Pročitaj još tema:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *