Video monitoring – služba za praćenje video nadzora dostupna svima Leave a comment

Zaštita imovine

Današnje doba zahteva dodatnu sigurnost i pažnju prema imovini – posebno ukoliko nam ta imovina omogućava posao i zaradu. Zbog toga, neophodno je primeniti različite oblike zaštite.

Angažovati privatno obezbeđenje iziskuje veliki trošak novca, više ljudstva i mogućnost greške izazvane ljudskim faktorom. Čovek ne može ostati budan 24 sata, umor i nepažnja mogu proizvesti posledice fatalne po imovinu. Ne samo da može doći do krađe i uništavanja imovine od strane nepoznatih lica, nego može izbiti i požar koji, ako se ne primeti na vreme, može dovesti do potpunog devastiranja imovine.

Video nadzor sa monitoring sistemom učiniće da vaša imovina bude sačuvana od neželjenih posledica.

Prednosti video monitoringa u odnosu na ostale sisteme obezbeđenja

Osnovna prednost je što putem videomonitoringa obezbeđujete prostor bez fizičkog obezbeđenja, bez angažovanja portira i noćnog čuvara. Ljudska greška svedena je na minimum, jer je ceo sistem povezan na monitoringom koji nadzire imovinu 24 časa, sedam dana u nedelji.

Monitoring se vrši u kontrolnoj sobi obezbeđenja, iz koje se objekat prati neprekidno – 24 sata svakogdana u nedelji. Ukoliko dođe do neke nepredviđene situacije, ulaska ili izlaska i sličnih promena (u zavisnosti kako podesimo softver), zvučno i vizuelno upozorenje olakšavaju stražarima i upozoravaju ih da dalje postupe po proceduri.   

Postoji pet puta više šanse da objekti budu provaljeni ukoliko nemaju sigurnosni sistem zaštite!

Monitoringom možemo zaštiti kako privatnu imovinu tako i imovinu skladišta, gradilište, banku, poslovni prostor, itd. Video monitoring obuhvata i požarne sisteme, nadzor temperatura u hladnjačama, server prostorima, može se kontrolisati rad određenih mašina. Principom zaštite obuhvaćen je širok dijapazon objekata i aktivnosti, u zavisnoti šta treba obezbediti ili gde.

Postoji mogućnost instaliranja tako da se rad kamere prati i preko komjutera u kući ili mobilnog telefona.

Sistem video monitoringa može biti povezan i sa alarmnim sistemom na objektu. Na taj način imamo neprekidni uvid u pristup objektu, svaki korisnik ima svoju šifru pomoću koje ulazi u objekt i može se aktivirati tihi alarm ukoliko se desi neka nepredviđena situacija.

Kamere obezbeđuju snimke koji se po zakonu moraju čuvati minimalno 30 dana, tako da uvek imate dokazni materijal za svaku povredu imovine. Na kamerama se može podesiti i mikrofon, radi komunikacije sa štićenim objektom.

Osnovni elementi video monitoringa

Video monitoring se sastoji od video kamera, opreme za prikupljanje video snimaka (snimači), kablova i video monitoring centra. U zavisnosti od toga šta se snima i gde, da li spolja ili unutra, bira se i kamera i njena rezolucija. Postoji nekoliko stupnjeva zaštite kamere, IP (Ingrees Protection) – uglavnom je reč o zaštiti od prašine i vode.

Kamere mogu biti povezane sa analognim ili mrežnim snimačima. Prvi su DVR (Digital Video Recorder) a drugi NVR (Network Video Recorder). Jedan daje analogni HD snimak, a drugi mrežni IP snimak visoke rezolucije. Analogni HD snimak je do 720p, a IP je od 720 do 1080 Full HD rezolucije.

U zavisnosti od potrebe i objekta, odrediće se i vrsta kamere i snimača. Kamerama visoke rezolucije može se uočiti niz detalja kao što je identitet lica, broj automobilskih tablica itd. Takođe, određena prostorija od posebnog značaja ROI (Region Of Interest) može se snimati u visokoj rezoluciji, dok se ostatak prostorija snima u nižoj rezoluciji.

Monitoring centar se sastoji od tima profesionalaca koji 24 sata prate objekte, pomoću sofisticiranog softvera. Ukoliko dođe do sumnjivih situacija, softver obaveštava operatere, dajući im zvučno i vizuelno upozorenje. Potom oni dalje postupaju po proceduri: zovu policiju, po potrebi vatrogasce, vlasnika itd.

Ovakvo obezbeđenje nije trošak nego investicija, koja vam olakšava posao i osigurava imovinu – to je ulaganje u sopstvenu bezbednost i veću sigurnost. Video monitoring je vrlo je isplativa opcija, sada dostupna i vama!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *