Javni video nadzor – vaša bezbednost ili zadiranje u intimu? Leave a comment

Razvojem ljudske svesti, razvijaju se i tehnika i tehnologija koje svakodnevno koristimo, da bismo sebi olakšali posao, da bismo bili bezbedniji i osećali sigurnost. Tehnologija upotrebljena na pravi način svakako je dokaz da ćemo u budućnosti biti odgovorni samo za instalaciju, servisiranje i kontrolu pametnih uređaja, koji će veći deo posla obavljati umesto nas. Međutim, kako to obično biva, svaki napredak dovodi do doze straha među ljudima. Postavljaju se pitanja koliko smo zapravo bezbedni i da li su mašine i inteligentni softveri svesni naše potrebe za zaštitom intime.

Pitanje zaštite naše privatnosti često se poteže, posebno kada je reč o javnom video nadzoru. Prema istraživanjima, samo na Menhetnu je trenutno u funkciji više od 5000 kamera. U Engleskoj se na javnim površinama nalazi oko 6 miliona kamera, što nas dovodi do brojke od jedne kamere na svakih 9 stanovnika. U Kini je pokrivenost kamerama izuzetna – ukoliko prošetate do poštanskog sandučeta da pokupite pošiljku, sigurno će vas usnimiti bar jedna kamera. Na putu do posla, kamere će vas zabeležiti na brojnim raskrsnicama, a brojne kancelarije opremljene su, pogađate, sistemom video nadzora. Iako naša zemlja još uvek nije u rangu sa ovim svetskim velesilama, pitanje javnog video nadzora ni nama nije nepoznata tema. 

Na početku, moramo istaći da je osećaj koji imamo kada znamo da nas kamere posmatraju vrlo subjektivan. Naime, pojedinci će se osećati sigurnije znajući da ih prati večno budno oko kamere. Drugi će, pak, osećati blagu neprijatnost i sindrom “Velikog brata”. Osećaće da im neko zadire u intimu. Većina je, zapravo, navikla na postojanje video nadzora, pa ga nije ni svesna prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Ipak, ostaje aktuelno pitanje zaštite naše privatnosti i koliko je ona zapravo narušena razvojem javnog video nadzora. 

Prvo i osnovno – javni video nadzor podiže javnu bezbednost na viši nivo. Ključni benefit postojanja sistema javnog video nadzora tiče se upravo naše bezbednosti kada smo van našeg doma, dok pešačimo, putujemo ili kupujemo.

Javne video kamere snižavaju i stopu kriminala. Prevencija je u ovom slučaju prioritet. Ukoliko je svestan da je površina pokrivena javnim video nadzorom, kriminalac će razmisliti više puta pre nego što se upusti u nelegalne poslove. Jasno je da je video snimak neoboriv dokaz na sudu, te je ogroman rizik vršiti kriminalne radnje, jer će kamere zabeležiti svaki korak.

Nisu samo kriminalci oni koji strahuju od javnih kamera. Sitni prestupnici u saobraćaju ili vandali koji svojim ponašanjem nanose štetu tuđoj imovini, znaju da svi njihovi postupci ostaju zabeleženi. Ponekad je i osećaj sramote što smo uhvaćeni u nekom nedelu, dovoljan podstrek da tako nešto više nikad ne pokušamo. 

Svi navedeni benefiti koje nam pruža javni video nadzor, dokazuju da ako nemamo nameru da kršimo zakon, nemamo razloga ni da strahujemo od prikupljenog materijala. Javne kamere zabeleže ogromnu količinu infomracija, a dalje se analizira samo video materijal koji može pomoći u razrešenju kritičnih situacija. Čak i ako vas je kamera “uhvatila” dok obavljate svakodnevne aktivnosti, taj materijal jednostavno nije od značaja i neće biti dodatno procesuiran, ukoliko za to ne postoji preka potreba. S druge strane, ako ste opljačkani ili ste doživeli nasilje na ulici, sigurno ćete biti zahvalni što postoji video zapis koji će krivce privesti pravdi.

Jedini strah za koji može postojati opravdanje kada je javni video nadzor u pitanju, jeste strah od hakera. Javni video nadzor može biti meta hakera, koji tako dobijaju pristup prikupljenom materijalu i dobijaju moć upravljanja kamerama. Hakerski podvig koji se i dalje pamti je onaj od 21. oktobra 2016., kada su korisnici u Evropi i Severnoj Americi izgubili pristup kamerama i video materijalu. Iskoristićemo priliku da vas posavetujemo da koristite jake šifre i za zaštitu sopstvenog, privatnog, sistema za video nadzor. Šifre kao što su 123, abc ili admin, su slaba odbrana od hakera koji bi mogli da prete vašoj bezbednosti. Predlažemo da koristite kompleksne šifre, koje sadrže mala i velika slova, brojke i specijalne simbole, kao što su @, #, !. Ovakve šifre obavezno memorišite u svoj mobilni telefon, jer su, zbog svoje kompleksnosti, teže za pamćenje.

Ako, šetajući gradom, dođete u situaciju da ste “oči u oči” sa kamerom javnog video nadzora, ne postoji razlog da se osećate neprijatno, ili da smatrate da ja vaša intima narušena. Troškovi procesuiranje zabeleženog video materijala bi bili astronomski, kada bi se svaka sekunda posebno analizirala. Vaša regularna šetnja, odlazak na posao ili odmaranje na klupi, definitivno nisu razlog zbog kojih se kamera nalazi baš na tom mestu, na javnoj površini. Većina trenutaka koje želite da sačuvate samo za sebe i svoje najbliže, odvijaju se u toplini vašeg doma i neće čak ni biti zabeleženi objektivom javne kamere. Vaša intima je sasvim sigurna, a i vi ste sigurni na ulicama svog grada, znajući da neko na vas pazi 24/7.

Pročitaj još:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *