Pametni algoritam – funkcije i prednosti video analitike Leave a comment

Video analitika postaje vrlo važan instrument u svim oblastima poslovanja, a napredan algoritam omogućava uvid u informacije koje nam u suprotnom ne bi bile dostupne. Sveobuhvatna upotreba video analitike je tek na svojim počecima, a eksperti tvrde da bi razvoj ove tehnologije tek trebalo da dostigne pun zamah u bliskoj budućnosti. Naime, prema istraživanjima, predviđa se rast na tržištu video analitike – sa 1.7 milijardi dolara u 2016., na procenjenih 4.2 milijarde u 2021. Ovakav predviđen razvoj svakako potvrđuje naše pretpostavke da će poslovanje bez video analitike biti nezamislivo u svim privrednim oblastima i aspektima života. 

Video analitika, polako ali sigurno, postaje regularni deo opreme za video nadzor. Instalirani kompjuterski algoritmi omogućavaju sve bolji uvid u dešavanja na lokacijama koje kamere pokrivaju. Video analitika predstavlja izvor važnih informacija, uz neverovatnu preciznost, koja omogućava brzo razrešavanje svih kritičnih situacija

Konstatni razvoj video analitike omogućava novi način upotrebe sistema video nadzora, uz dodatne performanse koje se svakodnevno usavršavaju. Zahvaljujući pametnom algoritmu, video analitika danas podiže lestvicu kada je osiguranje i nadzor imovine u pitanju:

Prepoznavanje lica (Facial recognition) je opcija koja dozvoljava prepoznavanje osoba na osnovu facijalnih karakteristika. U trenutku snimanja, pametni algoritam poredi zabeleženo lice sa licima drugih individua,na osnovu informacija koje su pohranjenje u privatnim ili javnim bazama podataka. Na ovaj način, algoritam može da prepozna poznata lica, ali i da utvrdi prisustvo osoba koje su nepoznate, ili nemaju dozvolu za pristup objektu. Ova performansa omogućava prepoznavanje kriminalaca, poput varalica koje pokušavaju da nanesu štete kazinima, ali i prepoznavanje lica važnih klijenata ili kupaca u maloprodajnim objektima, koji su poznati po tome da ne štede kada je kupovina u pitanju. Detekcija tzv. VIP mušterija na vreme, omogućiće menadžerima i prodavcima da na vreme reaguju i mušteriji obezbede što bolje iskustvo kupovine (te tako osiguraju njen ponovni dolazak).

Toplotne mape (Heat maps) pružaju toliko mogućnosti i mogu se koristiti na toliko različitih načina, da smo im već posvetili i ceo jedan tekst. Toplotna mapa reaguje na pokretanje i promene na određenoj lokaciji i to grafički manifestuje kroz promenu intenziteta boja. U maloprodajnim objektima, menadžeri se oslanjaju na toplotne mape prilikom donošenja važnih poslovnih odluka. Primera radi, toplotna mapa može dati odgovor na pitanje da li se kupci prilikom ulaska u objekat najviše zadržavaju na samom ulazu, da li nastavljaju pravo, ili skreću desno ili levo. Ovakve informacije će pomoći menadžerima da prepoznaju najtraženije proizvode, kao i da saznaju koja su najprometnija područja u objektu. Toplotne mape mogu pružiti informacije i o najposećenijim terminima u toku nedelje i tako dati ideju o tome kada je najbolje raditi promocije novog asortimana. 

Prebrojavanje posetilaca (People counting) radi upravo ono što mu i ime kaže – broji posetioce koji ulaze ili napuštaju određenu lokaciju. Ovakve informacije su od velike važnosti kada god se organizuju događaji koji će okupiti veliki broj ljudi, kao što su utakmice ili koncerti. S obzirom na činjenicu da su svi podaci dostupni u realnom vremenu, osoblje može da reaguje na vreme. Ako se primeti stvaranje guže na nekom ulazu ili izlazu, može se poslati dodatno osoblje ili otovoriti dodatni ulazi i izlaz. Stvaranje nekontrolisane gužve je često opasnije nego što deluje, jer može dovesti čak i do povreda. Uzevši to u obzir, reakcija na vreme je svakako prioritet, a upravo to omogućava opcija prebrojavanja posetilaca. 

Procena popunjenosti (Occupancy estimation) koristi se da bi se procenilo koliko se ljudi nalazi na određenoj lokaciji. Bilo da je reč o maloprodajnom objektu, koncertnom prostoru ili stadionu, ovakvi podaci će planerima događaja dozvoliti da optimizuju iskorištenost prostora, organizuju osoblje, utvrde prikladno radno vreme, ili čak da podese temperaturu, osvetljenje i klimatizaciju na lokaciji. U slučaju opasnosti ili nesreće, osoblje može informisati vatrogasce, hitnu pomoć ili policiju o najboljoj ruti za dolazak do mesta nesreće.

Detekcija uljeza (Tripwire/intrusion detection) reaguje kada uljezi pokušaju da pređu preko virtuelne ili fizičke prepreke koja služi kao ograda na određenom parametru. Pametni algoritam brzo detektuje osobu ili objekat koji pokušava da pređe preko virtuelne linije i obaveštava osoblje. Napredna tehnologija čak omogućava i detekciju lažnih uzbuna, te se na taj način u velikoj meri smanjuju i nepotrebni troškovi.

Detekcija pokreta (Motion detection) je jedan od najpopularnijih aspekata video analitike. Pametni algoritam uočava sve pokrete u unapred određenoj zoni i alarmira osoblje ukoliko dođe do proboja zone ili ako se pojedinac previše približi čuvanom objektu. Ukoliko se osobe previše približe izložbenom primerku u muzeju ili čak pokušaju da ga ukradu, osoblje će biti blagovremeno informisano i moći će da odreaguje. Mada je u špijunskim filmovima ova situacija uglavnom delovala futuristički, možemo potvrditi da sada živimo tu budućnost.

Sve navedene funkcije video analitike i njenog pametnog algoritma danas se mogu iskoristiti na nebrojane načine u svim sferama poslovanja i života. Budući da nas dodatni tehnološki razvoj tek čeka, sa sigurnošću možemo reći da je video analitika već postala elementarni deo sistema video nadzora.

Pročitaj još:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *