Video snimači – nezamenjiv deo opreme za video nadzor Leave a comment

Iako većina na pomen opreme za video nadzor pomisli na nadzorne kamere, video snimači predstavljaju nezamenjivu komponentu ove vrste opreme

Video snimači predstavljaju medijum koji služi za snimanje, skladištenje i naknadno prikazivanje video i audio podataka koje zabeleže sigurnosne kamere. Mogu biti povezani sa kamerama putem kablova ili putem bežične konekcije. Važnost snimača, kao karike u lancu sistema za videonadzor, je ogromna. Postojanje snimača omogućava, između ostalog, i uvid u  ključne elemente nekog događaja ili situacije, bez obzira na to da li je reč o problematičnoj situaciji ili o praćenju rada zaposlenih unutar kompanija ili samostalnih objekata. Naknadnim pregledanjem zabeleženog materijala na snimaču, možemo utvrditi:

1. tačan datum i vreme kada se sporna situacija desila

2. identitet lica odgovornog za nastali problem

3. verodostojnost izjava očevidaca koji su prisustvovali spornoj situaciji

4. vođenje evidencije o poštovanju pravila rada od strane zaposlenih u okviru radnog kolektiva.

Uzevši u obzir sve gore navedeno, mogli bismo reći da  video snimači predstavljaju mozak sistema za video nadzor.

Osnovna podela video snimača, u zavisnosti od toga u okviru kakvih sistema za video nadzor se koriste, bi bila na:

DVR (skraćeno od Digital Video Recorder) i

NVR (skraćeno od Network Video Recorder) snimače.

DVR SNIMAČI  su digitalni video snimači, koji koriste analogne ulaze za kamere putem koaksijalnih kablova. Kompatibilni su sa novijim digitalnim IP kamerama, kao i  sa starijim analognim kamerama niže rezolucije, međutim mogu da podrže i više rezolucije. Kod izbora DVR snimača, najbitnije je obratiti pažnju na sledeće karakteristike uređaja:

1. Rezolucija slike

Naravno, što je veća rezolucija, tj. iz što većeg broja piksela se slika sastoji, to ćemo biti u boljoj prilici da jasno vidimo crte lica ili detalje predmeta na nekom snimku. Vrlo je važno napomenuti da rezolucija kamere za video nadzor ne utiče na rezoluciju slike koju snimač podržava, tako da će maksimalna rezolucija snimka uvek biti ona koju podržava snimač, a ne kamera. 

2. Broj slika ili frejmova u sekundi (frame rate)

Ovde važi vrlo slično pravilo kao i u prethodnom slučaju – što je veći broj frejmova u sekundi, pokreti na snimku će biti prirodniji i tečniji ili, kako se to popularno kaže, snimak neće “seckati” prilikom reprodukcije. Takođe ćemo generalno moći zapaziti više detalja na samoj slici. 

3. Kapacitet memorije na hard disk jedinici:

Što više memorije inicijalno postoji na hard disku, to će više video materijala moći da se skladišti na snimaču. Kod nekih snimača postoji mogućnost ugradnje više hard diskova, kako bi se proširila memorija uređaja.

4. Postojanje LAN (Local Area Network) konekcije:

Ova specifikacija nam omogućava da pristupimo podacima sa snimača putem računara ili pametnog telefona . Ona povezuje DVR snimač sa ruterom za internet, putem standardnih cat 5 ili cat 6 kablova. Ovo je standardni deo opreme uglavnom kod novijih DVR snimača.

5. Broj kanala na uređaju:

Broj kanala na snimaču se odnosi na to koliko eksternih uređaja može da se priključi na snimač istovremeno. Na primer, veći broj kanala omogućava priključivanje više kamera koje snimaju iz različitih uglova i, samim tim, omogućavaju bolje i sigurnije pokrivanje prostora koji se nadzire. Postoje 4-kanalni, 8-kanalni, 16-kanalni i 32-kanalni snimači. 

Vredno je pomenuti i najnoviju generaciju DVR snimača – XVR snimače. Prednost ovih snimača  je u tome što mogu da podrže više video formata, kao što su HDCVI, HDTVI, AHD, CVBS i IP. Novina je takođe i H.264+ softver za kompresiju i dekompresiju snimka. U odnosu na industrijski standard H.264, H.264+ nudi smanjenje memorijskog prostora koji zauzima jedan snimak čak i do 70 %, bez kompromitovanja kvaliteta samog snimka. Još dva vrlo važna poboljšanja u odnosu na DVR snimače su dodavanje posebnih “hibridnih” priključaka za digitalne IP kamere, kao i povećanje maksimalne dozvoljene rezolucije snimka do 5 megapiksela. 

NVR snimači se koriste isključivo u kombinaciji sa digitalnim IP kamerama. Povezuju se sa digitalnim kamerama putem standardnog cat 5 ili cat 6 ethernet kabla. Ovim putem ne samo što se povezuju digitalna IP kamera i NVR snimač, već se istovremeno i IP kamera napaja strujom. Ovo je moguće i kod nekih DVR snimača, korišćenjem takozvanog “sijamskog kabla”, koji ima dva kraja. U tom slučaju jedan kraj služi za povezivanje kamere i snimača, a drugi za napajanje kamere. NVR snimače takođe karakteriše to da mogu da snimaju u vrlo visokim rezolucijama, kao što su full HD i 4K ultra HD. Kao i kod DVR snimača, i ovde treba obratiti pažnju na to koliko prostora nudi hard disk ili koliko hard diskova uređaj podržava. Po pravilu, NVR snimači imaju hard disk jedinice većeg kapaciteta u odnosu na DVR. Takođe, svi NVR snimači poseduju priključak za internet kao jednu od osnovnih specifikacija.

Ako u opremu za video nadzor uvrstimo samo kamere za video nadzor, pravimo sličnu grešku kao kada kažemo da je za besprekorno funkcionisanje desktop računara dovoljan monitor, bez investiranja u kvalitetno kućište.

Videomont  nudi širok izbor DVR i NVR snimača, proizvedenih od strane renomiranih svetskih proizvođača kao što su Hikvision, Dahua, Faraday i Milesight. 

Naše video snimače možete kupiti posebno ili u okviru paketa eSHIELD, koji pored DVR ili NVR video snimača sadrže i IP kamere i hard disk jedinicu. Više detalja možete naći klikom na rubriku “proizvodi” u okviru naše početne stranice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *