Alarmni sistemi

Protivprovalni sistemi
uspravni baner alarmni sistemi

Alarmni sistemi i njihova namena

Alarmni sistemi ili protivprovalna zaštita, predstavljaju vid tehničkog obezbeđenja objekta (za kuću, stan, poslovni prostor) i služe da odvrate i odbiju potencijalnu provalu u štićeni objekat. Takođe, njihova glavna funkcija jeste dojava alarmne situacije korisniku (provala, poplava, požar, velika emisija co2…) na mobilni uređaj i zaštita imovine.

Komponente alarmnog sistema uključuju centralu koja ima funkciju “mozga” preko koje se primaju informacije dobijene od senzora (detektora). Senzori dolaze sa više funkcija. Postoje senzori za pokret (PIR senzori), senzori loma stakla (Glass Break), senzori za poplavu, dim, vatru i co2. U ponudi su i magnetni kontakti za vrata i prozore koji detektuju svaku promenu (otvaranje vrata npr.).

 

Tipovi protivprovalnih sistema

Možemo ih podeliti na 2 grupe: žične i bežične.
Više o ovoj temi možete pročitati na našoj Blog strani klikom na link.

 

Protivprovalni sistemi – paketi

Pored pojedinačnih proizvoda u našoj ponudi možete pronaći i usluge Alarm monitoringa kao i Pakete Alarmnih sistema za 1 RSD.

Moderni alarmi šalju notifikaciju vlasniku na mobilni telefon o stanju sistema i situacione izveštaje u trenutku dešavanja. Nakon aktiviranja alarma, korisniku se šalje automatska poruka sa izveštajem o lokaciji (dnevni boravak, spavaća soba) i tipu alarma (provala, požar).

 

Protivprovalna zaštita – kompleti

Kompleti alarmnih sistema su sastavljeni od osnovnih komponenti i dodatnih senzora (detektora) kako bi svakome omogućili dodatnu zaštitu. Ovi kompleti su najoptimalniji po pitanju opreme, cene i kvaliteta. Kompleti su po sistemu “ključ u ruke” – oprema, ugradnja i obuka korisnika.

 

Sertifikati i šta oni znače?

Možda najbitnija stavka jeste da svaki alarmni sistem mora posedovati sertifikat. Ovi sertifikati se izdaju od strane licenciranih kompanija koje testiraju alarmne uređaje i po određenim parametrima ocenjuju kvalitet i stepen zaštite svake komponente posebno. Ovo znači po pravilu da je vaš alarm jak koliko je jaka njegova najslabija karika – element u sistemu (detektor, sirena, šifrator…). Primer: centrala i šifrator imaju GRADE II sertifikat, dok PIR senzori imaju GRADE I – ceo alarm se ocenjuje sa GRADE I.

Kvalitetniji alarmi imaju manje lažnih dojava koji su česta pojava. Lažne dojave (notifikacije) se aktiviraju na dejstvo životinja (senzori koji nemaju PET immunity oznaku), niskog i visokog rastinja pod uticajem vetra,  česte promene svetla (više svetlosnih izvora može zbuniti detektor) ili zbog nepravilnog korišćenja od strane korisnika. Više o ovoj temi pročitajte ovde.